IZVIRNO SPOROČILO: madejka
Gabi kaj pa vem, ce mi dovolj strlijo
Ja daj mi prosim napisi! Meni je zdravnica priporocala masazo bradavic z brisaco v zadnjem mesecu, pa ne morm vsak vecer tega delat, ker me zacnejo prav grdo bolet. To bo se veselje z dojenjem
Iz knjige Dojenje in materinstvo iz srca: ... mamice, ki imajo udrte in sploščene bradavice, bodo na začetku težje dojile. Zato je že v nosečnosti pametno preveriti bradavice s preprositm preskusom. Položite palec na vrhnji in kazalec na spodnji del bradavičnega kolobarja 2-3 cm od bradavice in prsta nežno stisnite. Bradavica mora ostati pokončna ali postati celo bolj izbočena. Če se namesto tega splošči ali celo obrne navznoter, boste potrebovali malce več truda in priprav, vendar boste še vedno lahko uspešno dojili.
Udrte bradavice se najlažlje popravijo že med nosečnostjo in takoj po porodu z nošenjem posebnih plastičnih "bradavičnih školjk". Spodnji del školjke pritiska na bradavični kolobar, kar povzroči, da bradavica pokuka skozi odprtino. Zgornji del pa ščiti bradavico pred tkanino in skozi luknjice dovaja zrak. Školjke se nosijo v nosečnosti nekaj ur na dan ali pa med dvema obrokoma, če že dojite.
bradavice se udrejo, ker jih z notranjostjo prsi vežejo drobne tkivne vezi. S posebno Hoffmanovo vajo lahko te premočne vezi oslabimo, da bodo dovolile bradavici izstopiti in jo bo tako dojenček lažje zagrabil. palca položite na nasprotne strani ob korenu, kjer se bradavica dotika bradavičnega kolobarja. Palca trdno pritisnite ob kolobar in obenem potegnite vsakega na svojo stran. Palca prestavite v nov položaj in ponovite, vse dokler ne obkrožite celega kolobarja. To vajo napravite nekjakrat na dan.
Ko bo bradavica že bolj pokončna, si lahko pomagate tudi s tako imenovanim bradavičnim svaljkanjem. S palcem in kazalcem primemo bradavico ob korenu. Stisnite prsta in nežno povlecite bradavico ven ter jo obenem obračajte navzgor in navzdol.
Če ste se te "napake v dizajnu" zavedli šele po porodu, se boste morali bolj potruditi s pristavljanjem....
V knjigi so zraven še slikice. Če ti opis ni ok, potem si jo le sposodi, če imaš možnost.
Jaz pa sem nekje prebrala, da ni potrebno
frotirat bradavic. Ampak Madejka, če ti je to priporočila tvoja zdravnica, potem pa le daj.
Prav nasmejala sem se ko ste omenile
zgago. Mene peče že od vsega začetka. Moj najboljši prijatelj sta Donat in Rupurut. Včasih še to ne pomaga. Peče me po prav vsaki hrani in pijači. Če sem zdržala 9 mesecev, bom pa še teh par dni.
Ja tudi jaz sem slišala (od starejših gospa), da ni priporočjlivo
brati po porodu, gledati TV, biti za računalnikom, prati las,... vsaj 6 tednov. Hmmmm, a je to teoretično sploh mogoče?!
Punce pa ne se hecat, da boste res kam pobegnile noooo. a veste kako je našim

luštno v trebuhu. Pustimo jih notri do roka. Da ne bi slučajno katera tekala po stopnicah, delala generalno čiščenje stanovanja al pa seksala sam zato da bi sprožila porod. To je zdaj nam ki smo ostale tu prepovedano!
Dost je blo, so mi kar prsti otekli, tolk sem napisala!
p.s. včeri zvečer sem mela tako otečene roke da nisem mogla več narediti pesti. A ma še katera večje težave z zatekanjem?