IZVIRNO SPOROČILO: darja72
Imam tri otroke in nikoli nisva imela nobenih težav z izpadi trme, sploh pa ne na javnih mestih. In zdaj, ko so v puberteti, prav tako ne.
Sita, potem si lahko samo vesela, da ti izpadov trme ni bilo potrebno prenašati. Saj so najbrž popolnoma razvojni in se jih ne da vedno preprečiti.lp
No, ja. Govorim o hudih izpadih trme, ne o tem, da se kdaj pa kdaj uprejo. Nikoli se mi niso metali po tleh v trgovini, da bi kaj radi imeli. Nikdar izsiljevali ipd. Mislim, da sem meje postavljala sproti in jih še. Seveda so mi povedali, če so si kaj želeli, vendar če sem rekla, da tega iz takšnega in drugačnega razloga ne morem kupiti, niso več silili. Če pa so nekaj zares želeli, so mi pa to doma večkrat povedali, vendar ne s trmanjem. To je en primer. In trgovke so mi mnogokrat rekle, da moji otroci pa niso nič sitni, kot vidi nekatere, ki nekaj zahtevajo. Ja, niso, čeprav niso bile zatirane. Če se mi je zdelo smiselno kupit, kar so želele, so dobile, če ne, pa ne. Če sem morala premisliti ali ni bilo denarja, sem pa kupila naslednjič.
Na omarah sem imela gumice, kot sem pisala. Ena omara pa je bila njihova. Vse, kar je bilo varno zanje in za stvari, je bilo dovoljeno. kar ni bilo, pa zaščiteno, da se ni moglo kaj zgoditi. Če pa sem sproti rekla, da česa nesme, pa sem hkrati preusmerila otrokovo pozornost, kot sem zgoraj napisala. Samo zelo kmalu je vsaka vedela, česa ne sme, ne da bi jim kdajkoli kaj grozila in so mi zaupale - in svojemu očetu seveda.
Zdaj, v puberteti pa se tudi vse pogovorimo. Ni razbijanja z vrati, ni joka zaradi jeze, nič takega ni. So pa drugi problemi - ta prva se ne uči najbolje, ker pravi, da se ji ne ljubi ipd. Samo to ni trma. Itak ve, da se mora, če hoče kaj doseči, če ne, ji bo pač težje.
Dejansko drugih težav, kot da se ne uči ampak se raje ure in ure gleda v ogledalo nimamo.