r1ta, sicer sem v osnovni šoli delala samo prakso, ampak mislim, da je tale '9letka' bolj prijazna otrokom, tudi tistim posebnežem, manj pa seveda profesorjem oz učiteljem. Mi je pa povsem prav, da dajo recimo v vsak razred enega posebneža ali dva - to naj bi bilo zato, da bi se jim učitelji lažje posvečali in bi tako razvili sposobnosti tudi na drugih področjih. Saj, pravim, to naj bi bil namen, kar pa zelo dvomim, da nam v teoriji uspeva. Ne poznam načina dela RPja, se mi pa zdi, da bi mogli vsaj v prvih 3letih 9letke ugotoviti, kateri otrok je poseben, kje nazaduje in kje je nadpovprečen. Ker večinoma takšnih otrok, ki šepajo pri matematiki, imajo bolj razvite likovne sposobnosti, kar se pa meni ne zdi nujno slabo.
Pa še ena pomankljivost glede našega šolskega sistema, predvsem teh 'otrok s posebnimi potrebami' - sem gledala enkrat en fajn dokumentarec, kjer so v Veliki Britaniji dali v razred povsem normalnih otrok, enega, ki je imel DS, pa je najprej pretepal sošolce (pa so se skupaj borili) ob koncu leta pa tega ni več počel, ker so mu sošolci in učiteljica pokazali, da pretepanje (strah) je nepotreben, da se je učiti super, edinole naveličat se ni smel prehitro. Pa sošolci so ga na koncu tako dobro poznali, da so vedeli, kdaj bo dobil napad in so ga predhodno z učiteljico pomirili, tako da do teh napadov ni več prihajalo tako pogosto. To se meni zdi ful pozitivno, pa zelo lepo in prav, sploh pa je omogočeno malo bolj normalno življenje tem otrokom, ne pa šikiniranje, na kakršnega so obsojeni pri nas, že s tem, če morajo obiskovat šolo s prilagodljivim programom, oz. za otroke s posebnimi potrebami.
Sicer smo lahko hvaležne, da imamo vse tako zdrave otroke (razen srčka Alekseja, ki nas je prehitro zapustil
), vseeno pa upam, da bom lahko svojemu otroku pokazala in povedali, da ti otroci, ki se igrajo na posebnih igralih v posebnih šolah, niso nič drugačni in jih ne sme zaničevat!
Ni mi jasno, kakšo vzgojo peljemo, da se raje ta otrok s posebnimi potrebami obrne vstran in gleda v tla, ko greš mimo in ga pozdraviš, kot da bi ga moglo bit sram, v bistvu ima pa tako VELIKO
, ki je še bolj potrebno pozornosti in ljubezni.
Malo izven teme o indigo in ostalih otrocih, samo ko si omenila ravno te otroke, ki zaostajajo na nekaterih področjih...