Na tem forumu se zelo redko oglasim, no praktično nikoli. Skušam sicer vedno obvestit o dogajanjih na področju neplodnosti in posvojitev več mi pa čas ne dopušča.
Tokrat pa se mi zdi prav, da napišem par vrstic. Peticija in vse pisanje po medijih je namreč naše delo in mi je zelo žal, če je vzrok takim pogovorom. Cilj je vsekakor povsem drugi.
Bom pa začela na koncu. Vseh odgovorov nisem prebrala vendar čutim, da moram povedat, da Agnes je članica društva Živa in aktivno sodeluje pri tej peticiji. Samo administrator lahko pove, kdo je prvi avtor in kdo je Agnes. Jaz sem želela samo potrditi, da je to ena izmed nas, ki se zdravi zaradi neplodnosti in istočasno je zadnji mesec vložila ves svoj prosti čas zato, da smo to peticijo izpeljali tako uspešno. Več ne morem vedeti se mi je pa zdel pomemben podatek. Oziroma lahko potrdim vzrok njene objave sporočila o oddaji na tem forumu.
Več o peticiji bom objavila v novem sporočilu.
SEdaj pa še konkretno o tej temi.
To kar predlaga anonimni je mogoče celo pametna ideja. Jaz se takoj strinjam z njo. Seveda pod pogojem, da država omogoči redno šolanje vsem, po končanem šolanju omogoči službo in nakup stanovanja. Poskrbljeno mora biti tudi za preventivo neplodnosti. To pomeni osveščenosti, redni ginekološki pregledi za vse spolno aktivne, preventivni pregledi kot so uz, spremiogram ipd. In vsa kontracepcija mora biti zastonj. Posebej pa kondomi, ki ne samo da bi morali biti zastonj tudi na vsakem koraku bi morali biti dostopni.
Par, ki ima težave kljub vsem tem ukrepom mora biti na kliniki pregledan v nekaj mesecih in diagnostika zaključena v enem samem dnevu tako kot je to v tujini. Če je edina rešitev obmp pa najdaljša čakalna doba 3 mesece za vsak postopek. To seveda tudi za pare, ki čakajo darovano spolno celico. Ko bo vse urejeno se bo lahko tudi starostna doba znižala.
Dokler pa ni tako in se pari starajo v čakalnih vrstah prvi post dokazuje samo veliko nepoznavanje problematike.
Prof. Vlaisavljevič je res povedal, da postopek pri starejšem paru stane veliko več. Vendar ne zato, ker bi tem parom to bilo potrebno prepovedat ampak zato, ker mora država poskrbeti, da bodo pari prišli pravočasno na vrsto. Tako bo prihranila zelo veliko denarja.
Pri vsem tem pa ne smemo pozabiti, da je en velik procent sekundarne neplodnosti. Kaj so pa oni zakrivili? Za prvega otroka so se odločili pravočasno in se tem izgubili pravico do 2,3 itd?
Mogoče še v vednost. Zzzs krije paru 4 postopke obmp. Tej 4 postopki so omejeni s plačilom 2000 postopkov na leto. Če opravijo več kot 2000 postopkov letno ne porabijo niti € več, le časovno so drugače razporejeni. Oziroma v kolikor bi jih porabili prej bi veliko prihranili saj kot je sam anonimni napisal, pri mlajših parih postopek stane manj.
Kakorkoli obrnemo vedno so to 4 postopki. Vprašanje je le ali bomo na vrsti dovolj zgodaj zato da bomo imeli visoko uspešnost ali bomo na vrsti prepozno.
Upam, da se bo v nekaterih strinjanjih z avtorjem prvega sporočila dovolj jasno razumelo, da njegovemu razmišljanju ostro nasprotujem in da kot društvo, ki se bori za pravice neplodnih parov na kaj takega še zdaleč ne pomislimo. Kdo ve, mogoče pa predlagamo, da se rodno obdobje podaljša
Lep pozdrav Eva Cerkvenik
< Sporočilo je popravil ž i v a -- 2.4.2007 0:22:07 >
Zavod S.O.S, otroci in mednarodne posvojitve
sosotroci@gmail.com