Mamuška, vidiš, povsem v celoti se strinjam s tvojim zadnjim postom (srečujem množice modernih staršev, ki počno točno vse, kar si zgoraj napisala pod istimi njim opravičljivimi razlogi zato, ker se otrok ne zna obnašat in zraven dobivam ošpice in me grabi groza, kaj iz teh otrok bo) in zdi se mi, da čisto enake reči govoriva, le da ti ne razumeš ene po riti, in celo zdi se mi, da vem zakaj. Po moje samo zato, ker ne srečuješ tako velikih množic otrok, ki niso zgolj tako pogumni, da razmečejo tuje stanovanje, ampak gredo v totalne skrajnosti, ki presegajo meje vseh možnih okvirjev. Dokler sem bila samo učiteljica in še ne mama, sem bila prepričana, da je vzgoja vse in da jaz nikoli v življenju ne bom svojega otroka po riti, da se z besedo povsod pride in celo tulila sem kot zmešana, da je to najhujši zločin zoper spoštovanje in nedotakljivost človeka. Uf, kako zelo sem bila v zmoti. Najbolj sem bila v zmoti v tem, da je vzgoja vse. Geni so veliko več, kot hočemo priznat. In ja, prav res, moji otroci so tako različni, da ne moreš verjet. Če bi bila jaz eden od tistih staršev, ki rečejo, otrok je genetsko nemogoč, bi najbrž postal eden od mojih otrok popolnoma brez vseh meja za skoraj vse reči. Vendar je otrok vseeno v okvirih, kljub temu, da nikoli ne bo tak, kot nek otrok, ki je gensko "neproblematičen". Vendar srečujem dovolj otrok in staršev, da vem, da če bi jaz zamočila pri vzgoji, da bi bila totalna katastrofa, tako pa ni. To pa je tisto, o čemer pripoveduješ.
Moram pa vendarle nekaj pripomnit: "Če te nekdo napade z vilami, se ne moreš branit s perjem." To me je učil moj oče, ki je strašno miroljubno bitje, pa ki me nikoli v življenju ni udaril. Enako je pri otrocih. Če počnejo nasilne reči in če se ne moreš branit, ali ubranit njihova dejanja z besedami, potem se moraš poslužit načina, ki prinese rezultate. Tako da to, da je nasilje nedopustno, je bedarija govorit. Nasilje je dopustno, pa če se še tako grozno sliši to prebrat. Imam pravico otroka trdo prijet za roko, pa tudi ni mi treba na dolgo in široko mu razlagat pri dveh letih, zakaj sem to naredila. Če rečem ne na cesto, on pa gre, bom morda zakričala: NE!, ga morda trdo prijela,in bom upravičeno nasilna in konec debate. Včasih človek mora biti nasilen in ja, vse je enake vrste nasilje, pa če gre za kričanje, trd prijem, ignoranco, osamitev otroka v sobi, ali kazen z odvzemom kaj vem česa, ali pa z eno po riti. Vse boli, vse je nasilje in izvajamo ga z namenom. Oslarija je govorit, da tega ne smemo, da se moramo krive počutit, če to počnemo. Otrok mora dobiti meje in zaradi mene lahko še tolk trdite, da se z besedo in dobro voljo da vse, trdim, da ni res (z razkuštrano se mi pa sploh ne da debatirat, ker pač ne živi življenja še, rabi izkušnje). Najhujše nasilje je pa npr. meni osebno ignoranca. Celo življenje so me z njo kaznovali moški člani, včasih po mesece skupaj, da nisem več imela pojma, zakaj se nekdo name drži, pa se je še kar držal in preziram ignorante, tako primitivne kaste ljudi na zemlji zame sploh ni, kot so oni, nikakor ne morem gojiti niti minimalnega spoštovanja do njih v nobenem primeru, kadar to počno. Vse je torej odvisno zgolj od dojemanja posameznega človeka o tem, katero vrsto nasilja sovraži, in ne od same vrste nasilja. Se spomnim ene debate tu izpred par let, ko so ženske pa ravno obratno trdile, da je muljenje še daleč najmanj, kar se jim zgodi, da jim je vseeno, če se kdo drži nanje in da svoje može tudi tako upravljajo, na tak način da se držijo, otroke pa itak - ker hočejo svoje doseči. Zašla sem, ampak hotela sem povedat, da nasilje je pač del človeških odnosov, ki se mu ne da izogniti, niti se mu nikoli ne bomo. Naj se javi ena, ki nikoli ne doživlja nasilja in to vsak dan?!! Prideš v trgovino, se kdo vrine pred tebe, a ni to nasilje? Prideš v službo, se grebejo za tvoje delovno mesto, a ni to nasilje? V službi paziš kaj govoriš, ker se ti utegne kaj zgoditi, če preveč poveš, a ni to nasilje, ta kontrola? Tašča se ne strinja s teboj, se drži nate, a ni to nasilje? Mama te povabi na kosilo, mož zamuja domov, a ni to nasilje nad tabo, ker si v stresu, ko ga čakaš? Se odpelješ k njej, avto za tabo meni, da pelješ prepočasi, žmrka in hupa, a ni to nasilje? Prijatelji pridejo k tebi, namesto da bi uživala, razmišljaš o tem, zakaj ti njeni mulci razturajo stanovanje, a in to nasilje? Rada bi povedala šefu, da dela narobe, pa si ustrahovana, ker se ti potem utegne kaj zgoditi neprijetnega, a ni to nasilje? Otrok tuli v avtu, ker se noče privezat, a ni to nasilje? Otrok se prepira s tabo, ker noče odnesti smeti, se mu ne ljubi, moraš mu razlagat, ga prosit, ukrepat, a ni to nasilje? V resnici ne poznam nikogar, ki bi živel brez nasilja. Tako je v našem svetu, izognit se temu ne moremo, ker živimo v družbi, družba pa pogojuje družbene odnose in ker smo ljudje tako različni in različno dojemamo reči, pač reagiramo po človeško - z nasiljem. In ja, ok je tako, prav je, da se naučimo živeti neodvisno od nasilja oz. da ga ne jemljemo vedno kot da smo žrtve ali če drugače povem, naša sreča pač ne more biti vselej odvisna od tega, koliko nasilju smo izpostavljeni, na koliko nasilja naletimo, moramo znati živeti z njim ne pa ga samo obsojat. Če te nikoli ne kaznujejo, če nikoli ne dobiš posledice, če ti nihče ne reče, da kdaj nimaš prav, če ne doživljaš določene vrste nasilja, ne boš znal prenašati življenja. Življenje pa je nasilje. Kar poglejmo si v oči, v resnici smo narejeni na temelju , ki se mu reče nasilje. V nas je črno in je belo, vendar nikoli nismo samo eno ali samo drugo, vedno smo malce pisani. In ok je tako.