17.06.2008, 22:49
1140
Z uvajanjem mešane prehrane je najbolje začeti po dopolnjenem 6. mesecu, še posebej, če imate v družini nagnjenje k alergijam. Seveda ob uvajanju mešane hrane nadaljujemo z dojenjem oziroma s hranjenjem po steklenički.
Prav tako je ob družinski obremenitvi z alergijami potrebno nova živila še posebej skrbno uvajati, vedno v majhnih količinah in vsako živilo posebej v razmiku 3 do 4 dni (v prehrano dodajajte po eno novo vrsto živila oziroma novo živilo dodajte k že preizkušenim), da boste ob morebitni reakciji na hrano takoj vedeli, kaj je povzročitelj.
Za začetek sta najbolj primerna sadje ali zelenjava. Večina staršev dojenčkom najprej ponudi sadni sok in nadaljuje s sadnimi kašicami. Najprimernejši sadeži za začetek so jabolka, hruške in banane, v nadaljevanju popestrijo jedilnik breskve, marelice, slive, melone, … Se je pa v začetku potrebno izogibati jagodičevju in citrusom. Sadje je priporočljivo ponuditi dopoldan, saj lahko povzroči trebušne krče ali drisko.
Od zelenjave sta za začetek najbolj primerna korenček in krompir, kmalu pa lahko na jedilnik dodate še bučke, brokoli, cvetačo, grah in ostalo zelenjavo.
Primerno začetno živilo, ki daje občutek sitosti, so tudi žitarice. Pazite le, da pred dopolnjenim 6. mesecem dojenčku ne ponujate hrane, ki vsebuje pšenico, ječmen, oves ali rž (to so žita, ki vsebujejo gluten), saj bi s tem pri vašem otroku povečali tveganje za nastanek celiakije. Med 4. in 6. mesecem torej lahko od žit uvedete v prehrano riž, koruzo in ajdo. Žitno-mlečne kašice so dobra zamenjava za mlečni obrok.
Meso uvajamo po dopolnjenem 6. mesecu in vedno po tem, ko smo že uvedli sadje in zelenjavo. Izberemo kvalitetno nemastno meso mladih živali, kot prvo je najbolj primerno piščančje. Z ribami ni potrebno hiteti (ponudite jih po 9. mesecu), ko jih izberete, naj bodo to bele ribe.
Po dopolnjenem 6. mesecu lahko dojenčku ponudite tudi trdo kuhan rumenjak (mehko kuhana jajca šele po prvem letu), jajčnega beljaka pa zaradi možnega nastanka alergije raje ne dajajte pred dopolnjenim 1. letom.
Pred dopolnjenim letom dojenčku NE ponujamo neprilagojenega kravjega mleka, jajčnega beljaka, medu, svinjskega mesa, orehov, lešnikov, arašidov, čokolade, gob, ...
Neprilagojeno kravje mleko ni primerna hrana za dojenčke , saj se po sestavi močno razlikuje od materinega mleka. Vsebuje veliko več beljakovin in mineralov ter manj sladkorja, drugačna je sestava maščob, poleg tega pa je v kravjem mleku tudi ogromno bakterij. Dojenček, hranjen z neprilagojenim kravjim mlekom, dobi preveliko količino beljakovin in mineralov (soli), ki jih mora zato izločiti, kar pa predstavlja veliko obremenitev za njegove še ne povsem zrele ledvice. Kravje mleko v mlečnih mešanicah s številnimi postopki prilagodijo dojenčkovim potrebam.
Pa na noč. Jaz sem spet ubita
Andreja, joj, kaj naj rečem. Hudo mi je in iz moje strani tudi srčne želje za boljše

, kakšno poletje je zdaj to.Manci nimam kaj več tako toplega oblečt, saj sem ji to velikost kupovala bolj lahke hlače, ima samo eno toplejšo trenirko in zdej non stop sam perem, pa čakam da bomo lahko poletno garderobo začeli nosit.
A misli biti celo poletje tako kot zdaj
. Tudi meni je grozno, kako čas beži....
(vsaj upam), zamuja pa že več kot 14 dni. Ampak po porodu so še hormončki zmedeni. Sem pa dons že hotla it v lekarno po test, pa si kar ne upam, da ne bi bilo kaj res. Pa tok sem se hecala na ta račun
domov, da si malo ušesa spočijem. Zadnje čase je začela cvilit in piskat s takšno frekvenco, da cel blok vibrira.
. Potem sem jo zjutraj spet pristavila in je parktat potegnila, potem pa več ni hotela- mene pa tako bolelo. Pa se ponovno črpalko vzelo in je začuda bolečian popustila. Sedaj me še malo boli, ampak je stokrat bolje
in ker imamo ze vrh glave to nestabilnost vremena in vedno manj upanja, da pride pravo poletje, smo vceraj spakirali in sli domov.
Tudi midva se nisva kopala. Cetudi je danes mogoce sonce, morje je mrzlo. Vceraj, ko smo prisli domov, je bilo 12°. Ja, to ni poletje!
, ker je imel tak dopust (jaz sem itak doma od novembra, on pa dela).
Od sadja bi pa kar vse pojedel do onemoglosti
banana, jabolko, marelica, breskev.
, sam bi rada mal več razlike med njima.