Sem ti že zadnjič napisala celo kolobocijo, pa me je ven vrglo. Jaz te nič ne obsojam. Vsi smo ljudje, včasih ne znamo ravnati prav, včasih naredimo tudi kaj narobe, pa včasih je res težko z otroki. Dokler nimaš enega takega otroka, sploh ne razumeš, kako je lahko kdo živčen ob otroku. Jaz priznam, da sem ob naši bila fejst zelo, ker je iskala vse meje, tako kot tvoj. Sem pa ugotovila, da določene reči pomagajo, vsaj meni so.
IZVIRNO SPOROČILO: p&b
,ga prosiš,da pride jest-ne,noče ali on bi jedel v sobi,pojdi si umiti roke,obuj si copate,da ne govorim kakšna proceduro damo skozi predno ga spraviš spat,vse živo si zmišljuje samo,da ni treba iti spat,da je vščasih ura že 23 h.
- če ga prosiš, naj pride jest, pa on noče, ga primeš za roko in pripelješ k mizi
- če bi on jedel v sobi, narediš enako, greš tja in ga pripelješ ali prineseš do mize in vztrajaš pri tem, samo bolj vztrajna moraš biti kot on
- če si noče obut copate, greš k njemu in mu obuješ copate
- preden gre spat, moraš nujno vse prej narediti, kar bi si potencialno lahko zmislil kasneje, da še manjka, se pravi jest, lulat, umit, kaj prebrat, pocrkljat + nujno prinesti kozarec vode ob posteljo, za primer, da bi bil strašno žejen - ko ga drugič pocrkljaš, oz daš še enega lupčka, več ne odstopiš od tega, da mora zdaj spat in to brez zmišljevanja in vztrajaš
- če otrok noče pospraviti igrač (to je pri toliko starem čisto normalen pojav), greš z njim v sobo in mu pokažeš, kaj konkretno naj prime in mu poveš, kam naj pospravi, pa pomagaš mu zraven - s tem se uči pospravljanja, saj je še premali, da bi znal to narediti čisto sam in tja, kamor je treba
IZVIRNO SPOROČILO: p&b
potem mu grem narediti za zajterk gresek,mu ga prinesem v dnevno sobo in dam pod sklečko reklamni časopis,on pa ne nočem greseka,hočem čokolino,jaz pa ne,če si lačen ga boš pojedel(ima ga tako rad,da bi umrl na njem),nato grem pripravit perilo za prat,ko pridem nazaj vidim,da je sklečko obrnil in vsipal gresek na časopis in jo nato položil nazaj gor.
- kadar otrok je, ne more biti sam, še če moji trije otroci sami jedo, kadar meni ne paše, ni dovolj, da sem zgolj v kuhinji, ker bi naš mali vse druge reči počel, samo jedel ne kulturno, zato moraš sedeti zraven njega, ni druge variante, če hočeš, da se navadi lepo jesti
- nikdar mu ne dovoli, da je kje drugje, kot za mizo v kuhinji - vem, to je resnično najtežja naloga, ki zahteva odpovedovanje od tebe, ni tolk komot, ampak na dolgi rok se daleč najbolj obrestuje
- če obrne gres na glavo, bi mu jaz povedala, da sem zelo jezna, da se to ne dela, ker hrana ni namenjena packanju, ampak temu, da se jo je in bi pospravila gres in mu ne bi dala tisti hip ničesar drugega. ko bi bil lačen in bi me prosil za jesti, bi ga najprej vprašala, kako se dela s hrano, če se spomni.
- če bi se polulal po nesreči, mu ne bi rekla nič, samo preoblekla bi ga, če pa bi se polulal namerno (to je tudi naš že naredil), bi mu pa povedala, da se tega na noben način ne sme delat po postelji, da vsi lulamo na stranišče in da želim, da to počne tudi on
Skratka, pri tako majhnem otroku moraš pol reči z njim početi, od pospravljanja, do iti obuti čevlje, od lulanja do hranjenja....precej fizične aktivnosti zahteva od tebe, besede kot take mu ne pomagajo, niti ne zaležejo. Moraš z njim fizično okrog hodit in biti z njim, če želiš, da stvar funkcionira. Niso več tako majhni, da ne bi razumeli, pa še niso toliko veliki, da bi lahko funkcionirali samo na besedo. Poleg tega jim s svojo fizično aktivnostjo pokažeš, da resno misliš. če si rekla, naj obuje copate, boš pri tem vztrajala, pa čeprav ga boš ti obula. Če si rekla naj gre k mizi, pa če noče sam, mu s tem, ko ga za roko pelješ do mize pokazala, da je to primerno in prav in da ne misliš odstopit. Besede so zgolj vibriranje zraka in šele zdaj pridejo leta, ko bo ugotovil ali pa ne ugotovil, da so nekaj vredne, da za njimi stoji neko dejanje. Moraš mu pomagat pri tem.
Kadar naredi neko neumnost, meče kocke, razmeče kaj... pojdi fizično do njega, počepni k njemu, ga primi za rokice (lahko ga tudi objameš, če ni preveč energetski tisti hip in razburjen, če je pa ga samo za roke primi), mu poglej v oči, mu s tem prepreči, da to dela še naprej in mu hkrati povej, da se to ne dela, da ne dovoliš. Če hoče še naprej to početi, stoj ob njem toliko časa, pa mu glej v učke dokler ne bo nehal. Aja, nujno mu reci, naj te pogleda, mora usmeriti pozornost nate. Lahko mu zraven še enkrat poveš, da se tega ne dela in da ne dovoliš. In enostavno ne dovoli. Moraš mu z dejanjem pokazat, kaj pomeni beseda ne. Samo beseda ni dovolj. Do njega moraš. Vsakič.