Še recept za sladkosnede:
Skutna torta z jagodami in češnjami
Komentiraj
Objavil/a vetrnica 20.5. 2008 ob 09:24 pod V kuhinji
Za biskvit:
- 2 jajci
- 100 g sladkorja
- malo ruma
- 50 g moke
- 50 g jedilnega škroba
- 2 žlički pecilnega praška
- kakav v prahu
- malo jagodne marmelade ali čokoladnega namaza
Za kremo: - 500 g pasirane skute
- 300 g vanilijevega jogurta
- 250 ml smetane
- 100 g sladkorja
- sok 2 limon
- malo češnjevega likerja (po želji)
- 6 listov bele želatine
- sveže jagode in češnje
Priprava: Loči rumenjake in beljake. Iz beljakov stepi trd sneg. Rumenjakom dodaj 2 žlici vroče vode, jih penasto stepi, dodaj sladkor in rum ter ponovno stepaj. Moko in jedilni škrob zmešaj s pecilnim praškom, ter vse skupaj presej na jajčno peno. Previdno (ročno!) vmešaj, dodaj beljake in na koncu še kakav v prahu.
Tortni pekač obloži s peki papirjem, vanj vlij tekočo zmes in peci pri 170°C približno 25 minut. Pečenemu biskvitu odstrani peki papir in ga ohladi.
Biskvita ne reži, ampak ga celega položi v tortni model. Po vrhu ga na gosto prebodi z zobotrebcem in počasi namoči s kakšnimi 2 dcl vode. Potem ga premaži z marmelado ali čokoladnim namazom (lahko tudi sladki greh). Biskvit objemi s tortnim obročem in obod zaščiti s peki papirjem.
V posodi zmešaj skuto, vanilijev jogurt, sladkor in dodaj stepeno smetano. Namoči želatino v hladni vodi. V lončku segrej sok 2 limon in češnjev liker ter v njem med mešanjem stopi želatino. Sok vlij v skutno zmes in vse skupaj dobro premešaj. Malo kreme namaži po biskvitu.
Operi in očisti jagode ter jih nareži na rezine. Večje rezine rahlo pritisnite ob rob oboda, preostale razporedite poljubno po torti (ali pa pojejte).
Preostalo kremo naložite v model in torto za vsaj 4 ure postavite v hladilnik, da se krema strdi. Nato odstranite tortni obroč in peki papir. Operite češnje in jagode ter jih poljubno razporedite po torti.
Namig: ne bodite skopuški s sadjem (kot kaže spodnja slika), ko boste začeli rezati torto, si ga boste želeli še in še, zato ga kar pogumno naložite (glej prva slika). Po želji lahko posamezne rezine oblijete še s prelivom iz zmečkanih jagod ali s čokoladnim prelivom. Vaja dela mojstra