IZVIRNO SPOROČILO: Katy13
Še nekaj bi vas vprašala. Koliko naj bi pojedel dojeneček star dober mesec. Sama sem danes vagala Tajo pred in po dojenju in je pojedla 90 g.A je to dovolj? Po moje sicer ni lačna, ker se čez dan včasih dojiva na 4 ure (1x na dan), drugače na 3 oz. 3,5 ure. Nekje sem enkrat prebrala, da naj bi pojedli od 120-150 ml na kg teže in če to jaz izračunam za Taho, pride 88 ml. Potemtakem je to dovolj. Se je pa v 36 dneh zredila 1220 g. Ne vme, nekatere pišete, da se vaši malčki zelo redijo.
Kako vemo, da dojenček dobi dovolj materinega mleka:
- štejemo POLULANE plenice (najmanj 5 v 24 urah)
- štejemo POKAKANE plenice (prve 3-4 dni mekonij, nato najmanj 2 na dan, po 6. tednu tudi na nekaj dni, a takrat mora biti blato obilno)
- otrok PRIDOBIVA NA TEŽI v prvih treh mesecih NAJMANJ 450 g na mesec, torej najmanj 110g-115g na teden. Pridobljeno težo računamo od NAJNIŽJE teže, ne od porodne. Od tretjega do šestega meseca najmanj 80g na teden in od šestega meseca dalje najmanj 50g na teden.
- dojenček se doji POGOSTO – vsaj 8-12-krat na dan, lahko tudi pogosteje in ne nujno po urniku oz. enakih presledkih; če lepo napreduje ob manjšem številu podojev in si večji razmak postavi sam, je to zanj vredu
- dojenček se doji PRAVILNO – je pravilno pristavljen (telo v ravnini z glavico, trebušček na materin trebuh, široko odprta usta, ustnici ne smeta biti uvlečeni, bradavica je globoko v ustih, zajet čim večji del bradavičnega kolobarja, otrok aktivno sesa, dojenje matere ne boli)
- dojenček ima zdrav VIDEZ in napeto kožo, zdravo barvo, raste v dolžino in se mu veča obseg glavice, je živahen in dejaven.