Grethy dobrodošla med nami
Naj ti pomagam razložiti, kako postopki potekajo. In sicer, ko dobiš pošto iz LJ, moraš poklicati telefonsko številko kjer dobiš zaporedno številko za postopek. S tem tudi dobiš približen mesec začetka postopka. Ko pride dan, ki so ti ga določili za postopek greš v staro porodnišnico k sestri Blanki na posevet (to je v pritličju stare porodnišnice), ki ti pove kateri postopek ti pripada, ali kratki ali dolgi. Sestra Blanka ti tudi pove, katera zdravila - hormone boš prejemala. Ko zaključiš pri sestri Blanki, greš na oddelek SIII, kjer dobiš zdravila in ti tudi pokažejo, kako se špikaš. Če ti bo dajal inekcije tvoj mož, fant, partner,... je dobro, da ga imaš s seboj, da mu pokažejo.
Koliko časa se boš špikala, pa je seveda odvisno od dolžine postopka. Jaz sama sem do sedaj imela kratki postopek, ki je potekal približno takole. Drugi dan
sem si dala prvo inekcijo, nato sem imela 8. dan ciklusa priv UZ na katerem so začeli spremljati rast foliklov (celice), nato so mi dali zdravila za nadaljna dva dni potem pa zopet UZ. Bolj kot se približuješ primerni velikosti folikolov oz. dnevi nič ovulacije, bolj pogosto imaš UZ. Ko doktor oceni, da so folikli že dovolj veliki, dobiš STOP inekcijo, katere naloga je, da prepreči velikim foliklom, da počijo in majhnim, da dohitijo velike v rasti. Približno dva dni po STOP inekciji boš imela punkcijo, kjer ti poberejo folikle. Na dan punkcije moraš imeti s seboj obvezno partnerja oz. vsaj njegovo seme, da potem to lahko zmešajo v labratoriju. PO punkciji dobiš v LJ pet dni bolniške. Sama punkcija je za nekatere boleča, drugim pa ne, je kot pik čebele. Sicer dobiš tablete proti bolečinam in ketonal inekcijo za bolečine, pa tudi lokalno anestezijo.
Približno peti dan po punkciji, te čaka ET, to je prenos zarodkov. Tudi ta dan je dobro, da je partner s teboj, ker mora podpisati, da dovoli zamrznitev, v primeru da imata zamrznjenčke. Ko ti vstavijo zarodke, imaš zopet 3 dni bolniške, medtem pa 14 dni čakaš. In če v 14 dneh ne pride
, imaš 15. dan po transferju krvni test na GK LJ, kjer ti odvzamejo kri, da lahko preverijo rast BHCG.
Ko boš šla prvič k sestri Blanki ne pozabi imeti napotnico za postopek, potrjeno zdravstveno izkaznico, ki jo kasneje ne boš več potrebovala. Ko pa bosta prišla na ET, mora imeti tudi partner s seboj osebni dokument, s katerim preverijo ali je pravi, preden podpiše za zamrznitev. To sem napisala samo zato, ker moj ljubi nima navade hoditi okoli z osebnimi dokumenti, potem ima pa vedno šprinte do avta, ker gre iskati vozniško.
Upam, da ti bo ta razlaga kaj koristila. Glede na to, da je že kar nekaj časa od mojega postopka, prosim vse ostale, da v primeru, če se kje motim, da me popravijo.
A ja, še to, če želiš, da te uvrstimo na seznam na sam pošlji podatke, na kateri kliniki si (LJ, PO. MB), kateri doktor te obdeluje
, in katera zdravila imaš...Potem pa ko, bo prišlo do UZ-jev in ET-ja nam tudi sporoči, da bomo lahko trepetali s teboj.
lp, mismis