IZVIRNO SPOROČILO: kiki13
13*13m,''L'' zasnova - tlorisna površina pritličja je okrog 120 m2. .... zmanjšala na recimo 10*10, tudi L zasnova ( ker tako mora bit po lokacijski informaciji), pa bi imela npr. sobe vse gor, spodaj pa le dnevne prostore.
Kako bi se vi odločili?
Mi smo se odločili za VEČJO.
V manjšo hišo lahko spraviš samo stopnice. Zidajo še tri hiše. Soseda imata manjše, mi večjo. Po površini pa so enake. Ko smo delali tlake je mojster ugotovil da je naša z garažo ista površina kot pri sosedu brez garaže a s kletjo.
minusi manjše hiše:
- imajo veliko kleti s katero ne vedo kaj početi
- ozke stopnice
- majhne prostore
plusi večje hiše (z isto površino)
- brez kleti (ali pa bi lahko bila v garažnem delu npr.)
- res široke stopnice (120cm) za mansardo (da se mi vsakič smeje ko grem po njih) - vsi prostori v pritličju in dosegljivi brez stopnic (kuh,kop,kuril,1 soba, shr,dnevna,gar.) - velika dnevna soba z izhodom na teraso
- velik balkon nad teraso (190 cm)
- s stanovanjski površino bo vedno večji problem, sploh za mlade.
Stroški:
Fasada - enaki za obe hiši saj stene kleti nosijo strošek kot fasade
Tlaki - enaka površina
Instalacije - če je kakšen meter več zaradi radiatorja ali talnega ogevanja.
Streha, Temelji, stene, plošča - nekaj večje a nihče me ne more prepričati, da se 1m dodatne dolžine hiše bistveno pozna pri stroških. Ta meter se sploh ne pozna. Pozna pa se potem, ko v takšnem prostoru živiš.
Vendar ima izdelava samo ene etaže posledice, namreč kako boste zadovoljivo toplotno izolirali hišo. To izolacijo med etažami predstavlja talna izolacija na gornji plošči (mi imamo 7cm) in izolacija mansarde (30 cm).
Samo problem pa je Lokacijska informacija. Vprašanje je ali boš dobila dovoljenje za gradnjo tako drugačne hiše kot je navedena v lokacijski informaciji. Sploh če je urejeno z zazidalnim načrtom.