En kratek povzetek:
Nekateri enostavno ne razumejo (ali ne vedo), da vsak, ki dela z otroki, ni po defaultu primeren za delo z otroki. In mogoče, glede na čas, v katerem otroka pripeljejo ali odpeljejo z vrtca, niti ne vidijo, kaj vse se v vrtcih dogaja. Ali pa nočejo videti. Kaj mi je že ena napisala... da kompliciram, drugje pa mame ne dobijo niti mesta za svojega otroka. A zdaj naj ga pa pustim kar kjerkoli, samo da nekje bo, ko sem jaz v službi?
Je enkrat ena pisala, da ne verjame, da je še kje v Sloveniji vrtec, kjer ne zaklepajo vrat. V našem vrata niso nikoli zaklenjena. Ne samo, da so vrata vedno odklenjena, otroke sem, ko sem prišla v času po kosilu po sina, velikokrat v igralnici dobila same, dvoriščna vrata (obojna) pa na široko odprta. Kar nekajkrat sem dobila otroke za vrtcem (pri odprtih dvoriščnih vratih), vzgojiteljice pa pred vrtcem. Kar nekajkrat sem imela priložnost slišat, kako se z otroki pogovarjajo, jih nadirajo in zmerjajo. Napišem konkretne besede?
Tudi jokat nepotolažene sem jih videla. Tudi kaznovane v garderobi. Same.
Sina sem enkrat dobila domov s počeno glavo, na katero so namazale Kamagel. O tem so me obvestili, ko sem prišla ponj.
Zadnjič smo dobili domov letno mapo likovnih izdelkov. Je v njej deset listov. Deset. V enem letu. V vrtcu se je letos naučil par pesmic. Grejo ne nikamor. Ne vem, kaj delajo v t. i. usmerjenem času, prav dosti verjetno ne. Kadarkoli sem tja prišla, so se otroci prosto igrali, vzgojiteljice pa sedele skupaj in klepetale.
O kvaliteti govorilnih ur bi lahko napisala celo stran. In o tem, kaj vedo oz. ne vedo povedati o mojem otroku.
Vedo pa zato povedati toliko več o starših otrok. Tudi o tem sem imela priložnost poslušati med tem, ko sem čakala v garderobi. Da ne govorim o hierariji in odnosih, ki jih imajo med seboj. Vzgojiteljica gospa ne dvigne niti stola, pomočnica vzgojiteljice, po izobrazbi tudi vzgojiteljica, pa je njena dekla. Ki sama briše mize in pometa tla. Zaradi nje je moj otrok tudi ostal v tem vrtcu. Ne zato, ker briše mize, ampak zato, ker zna motivirati otroka. Se z njim ukvarja. Se pogovarja. Ga usmerja. In je do njega stroga a prijazna.
In ne, ne znajo in predvsem ne hočejo vsi, ki delajo z otroki, otrok motivirat. Imam to čast, ali težavo, da sem tudi sama v prosveti, in vidim, kaj se dogaja okoli mene še toliko bolj natančno.
Za naš vrtec ne vem, za šolo pa vem zagotovo da tu pa tam kdo od učiteljev komu navije ušesa, ga pocuka, potegne ali odrine, ena moja sošolka je enega učenca celo obrcala. Informacije so videne ali slišane s prve roke.
Ampak tega seveda tisti, ki hodijo s plašnicami ob očeh, ne vidijo, ali pa nočejo videti. Marsikdo je tudi solidaren s svojo kategorijo in se postavi v bran vsakič, ko bere kakršnokoli kritiko.
Dopuščam sicer možnost, da dela v takem oddelku, kjer je res vse idealno in tako kot bi po vrtcih in šolah moralo biti. Ampak takega jaz še nisem videla. Bi si pa resnično želela, da jih bi bilo čimveč! Jaz prva!
In ja, popolnoma verjamem zgodbi, ki jo je napisala uporabnica, in si predstavljam, kako ji je bilo. Ker marsikdo, ki dela v prosveti, s starši manipulira. Vidim v svoji službi in doživljam tudi sama. Meni tudi vzgojiteljica ne zna povedati nič konkretnega, samo jamra. Da bi pa otroka posedla in se z njim pogovorila, ja, to pa zahteva že malo preveč dela. Ker naj raje skače naokoli in rjove na ostale, bom že potem mami na vratih povedala, kako grozen je bil! Ko pa mama vpraša, kaj je ona naredila, da tega ne bi počel, je pa tema. Ampak ta mama je tista, ki išče zakone in standarde in samo pravice, ne?
In ne, moj otrok ni sonček. Vem, da je zahteven in sama prva čutim, koliko energije moram vlagati v to, da se obnaša tako kot je primerno. Ko sem se hotela lani in letos z dvema različnima vzgojiteljicama vsest in se pogovorit o svojem otroku, nobena ni imela nikoli časa za to. Govorit o tem, kako težko je z njim, pa je vedno čas. Tako, mimogrede med vrati.
... še dobro, da je bil samo kratek povzetek ...
V bistvu sem hotela povedati Bejbi samo to, naj tale forum vzame zelo relativno (očitno nisi dovolj Kdo
, da bi na svoje vprašanje dobila dovolj človeških odgovorov) in dodat, da Gina ni mislila tako povedat, kot je tebi izpadlo, ker je, po mojem dovolj izkušenem mnenju, neutralen element foruma. Čeprav vidi svet prosvete prevečkrat z rožnatimi očali. Upam, da zato, ker res dela v takem okolju in ne verjame, da se kje drugje dogaja kaj drugače.
Si verjetno vzela njene besede v afektu glede na to, kar si drugega prebrala nad njo.
Ti še kaj kdaj vprašaj ampak vedi, da boš morala odgovore malo sortirat po relevantnosti in uporabnosti. Saj veš, ko koplješ za tartufi, najdeš poleg tartufov tudi gliste in črve. Tega je povsod dovolj.
Jih pač prezreš in se smeješ človeški omejenosti.