Pozdravljene!
Brez heca in vsiljevanja, dajte si prebrat to knjigo Modrost rojevanja. Prvi del knjige so opisi žensk, ki so rodile po naravni poti (avtorica je namreč babica z licenco, ki je porodila na stotine otrok, tako da ne gre samo za neko teorijo in pobožne želje): od bolečih porodov do takšnih z orgazmi. Res je, brez pretiravanja, to obstoja!
Bistvo, ki ga sporoča Gaskinova, je: vsak porod poteka na svoj lasten individualen način, tako kot je vsaka ženska individualna, drugačna. Vsaka ženska je sposobna naravno roditi (nobena nima premajhne vagine, prevelikega otroka, ...), če seveda nosečnost poteka brez zapletov. Med drugim je izumila tudi poseben položaj za rojevanje, ko je otrok z rameni naprej, pri katerem so prej avtomatsko delali CR. Sedaj ga v modernih porodnišnicah redno uporabljajo (ženska se s pomočjo spravi na vse štiri, kar nekako tako obrne medenico, da je omogočen vaginalni porod).
Današnji predsodek: Kaj če bo šlo kaj narobe, bolje da sem v bolnišnici, kjer mi lahko takoj pomagajo. Naravni porod vedno vodi babica z licenco, ki zna presoditi, kdaj porod gre v smer, da bo potrebna pomoč. Takrat se porodnico odpelje normalno h porodničarju, ki je itak prisoten samo pri komplikacijah. Zaenkrat imamo pri nas le nekaj licenciranih babic, saj so bile v zadnjih 50 letih potisnjene na rob oziroma med medicinske sestre. Na Nizozemskem 1/3 žensk rodi doma! V Nemčiji imajo 250 porodnih hiš, kjer porode vodijo babice, če pa pomislijo, da bo šlo kaj narobe, porodnico transportirajo v porodnišnico. Zato mora biti porodna hiša 20 minut vožnje vstran od porodnišnice, prav tako pa je to pogoj za porod doma. Ne gre za neko vračevsko mešetarjenje, ampak profesionalen porod, zato so vse skrbi (npr. kam dajo maternico in podobno) odveč.
Glavna prednost poroda v porodni hiši ali doma pa je predvsem v sproščenosti. Ženska za čim lažji porod potrebuje čim večjo sproščenost. Pa bodimo iskreni: kako zelo pa se lahko ženska sprosti v porodnišnici ob vseh možnih ukrepih in pogojih, ki so tam? Večina žensk ostane s travmatičnimi spomini, ki jih pač potlači na račun tega, da je na svet pokukal njen otroček. Toda porod ni treba, da je travmatičen!
Plus tega je porod v slovenskih porodnišnicah preveč medikaliziran. To so znanstvene raziskave, ki jih je delala Zalka Drglin (sodeluje tudi pri Mami Zofi). Le nekaj strašljive statistike:
Po EU priporočilih (izsledki številnih raziskav) britje sramnih dlak, klistir in prepoved hranjenja in pitja ne bi smelo biti NIKOLI (dokazano ni učinka, ki ga s temi ukrepi obljubljajo), pri nas je to stalna praksa.
Po EU priporočilih se umetni popadki priporočajo v okrog 25%, pri nas se dajo v 75%.
Po EU priporočilih je prerez presredka priporočljiv tudi v okrog 25% , pri nas se tudi giblje okrog 75%.
To so številke, ki so mene zmrazile. Problem je, da Slovenke niso informirane, saj je slovenska medicina očitno tako zaprta in ortodoksna, da ženskam sploh ne pove, kakšne so njene pravice, kaj lahko zavrne, ampak jih samo straši, da s tem svojim "vtikanjem" ogrožajo življenje svojega otroka in sebe. To je zame čista čustvena zloraba. Normalno, da smo ženske, ko gre za življenja tega malega bitjeca, čist' posrane in ubogljive. Kdo pa bi si hotel na glavo nakopati krivdo za morebitni zaplet. Toda veliko zapletov se dogaja ravno zaradi ozkoglednosti zdravnikov.
Vem, da morda delujem zelo ostro, toda o tem sem že toliko prebrala in prav jezi me, ker vidim, kako je Slovenija glede porodničarstva nazadnjaška. In ženske smo same krive za to, ker se ne izobrazimo, ampak vse slepo verjamemo.
Se slišimo če par dni
,
Čao,
Helena