Cookies
SESTAVINE
POSTOPEK
14 dag margarine
14 dag masla
2 jajci
22 dag sladkorja
22 dag rjavega sladkorja
1 vanilijev sladkor
66 dag moke
30 dag nasekljane jedilne čokolade
1 pecilni prašek
1 jogurtov lonček grobo mletih orehov
Maslo in margarino segrejemo, zmešamo s sladkorjem, rjavim sladkorjem, jajci, vanilijevim sladkorjem, dodamo moko, pecilni prašek, orehe, narezano čokolado (koščki 1x1 cm)in vse skupaj dobro premešamo.
Polagamo kupčke v velikosti kavne žličke na pekač prekrit s peki papirjem in pečemo pri temperaturi 180 stopinj, 10-15 minut.
Skutino pecivo za požrešne sosede
SESTAVINE
POSTOPEK
Testo:
3 jajca
6 žlic sladkorja
8 žlic olja
8 žlic moke
1 pecilni prašek
Krema:
3 jajca
5 žlic sladkorja
0,5 kg skute (jaz uporabim Vipavsko, ker je pasirana)
1 kisla smetana (lahko tudi pol jogurta in pol kisle smetane)
1 zavitek praška za vanilijev puding
Testo: jajca penasto stepemo s sladkorjem. Dodamo olje in moko s pecilnim praškom. Zlijemo na pomaščen in z drobtinami posut pekač (ali tortni ali pa malo manjši od pečice).
Krema: jajca penasto stepemo s sladkorjem. Dodamo skuto, prašek za puding in kislo smetano. Vse lepo premešamo, da ni grudic od pudinga.
Kremo zlijemo na testo. Pri tem bo le ta potonila, testo bo tu pa tam pokukalo nad kremo.
Pečemo približno pol ure....preverimo z zobotrebcem.
Ohladimo in posujemo s sladkorjem v prahu.
KOKOSOVA ROLADA
· 30 dag keksov
· 15 dag sladkorja v prahu
· 3 žlice kakava
· 1 dcl kave
Nadev:
· 20 dag masla
· 20 dag sladkorja v prahu
· 20 dag kokosove moke
Dobro zmešaj mlete kekse, sladkor v prahu, kakav in močno črno kavo.
Testo razvaljaj in nadevaj z nadevom zmešanega masla, sladkorja in kokosa. Nato zavij v rulado in pusti sušiti na zraku.
RAFAELLO
Masa:
25 dag margarine
2 dcl hladne vode
40dag mleka v prahu
45 dag sladkorja
24 dag kokosove moke
Nadev:
Očiščeni celi lešniki
Posip:
Kokosova moka
Zavremo vodo, margarino in sladkor, ko zavre dodamo mleko v prahu in kokosovo moko ter vse skupaj dobro premešamo. Maso ohladimo v hladilniku. Iz ohlajene mase oblikujemo kroglice, v sredino pa dodamo po en lešnik. Kroglice povaljamo v kokosovi moki.
MINI ČOKOLADNE TORTICE
Da si pričaramo čisto majhne prave čokoladne tortice, potrebujemo le malo domišljije in našega dragocenega časa.
Za biskvitno testo:
3 jajca
3 žlice sladkorja
2 žlici moke
1 žlico kakava
lahko tudi za noževo konico pecilnega praška, ni pa nujno
Za kremo:
Uporabimo isto čokoladno kremo, kot sem jo opisala pri orehih.
Za obliv:
100 g jedilne čokolade
[/link]
Iz beljakov stepemo sneg in mu postopoma dodajamo sladkor, da postane zelo trd. Nato narahlo vmešamo rumenjake ter nazadnje ročno z metlico, presejano moko s pecilnim praškom in kakav. Maso razgrnemo na peki papir, ki smo ga premazali s stopljeno margarino in pečemo 10 minut v segreti pečici na 180 stopinj.
Pečeni biskvit prekrijemo z mokrim prtičem in po daljših straneh zvijemo v dve ruladi in ko se ohladita, jih ločimo, po sredini prerežemo in imami dve tanki ruladi, ki jih razvijemo, na konceh nabrizgamo z čokoladno kremo ter zopet zvijemo, tanko premažemo in oblijemo s čokolado. Ko se čokolada strdi, nabrizgamo majhne rožice na razdalji enega koščka. Nož pomakamo v vročo vodo in rulado narežemo na majhne koščke, ki jih lahko tudi postrežemo v okrasnih košaricah.
Najbolj zanimivo pri teh torticah je, da jih lahko damo naenkrat v usta in so šebolj mamljive.Poizkusite, ne bo vam žal!
[link=http://www.sladkosned.net/2007/09/06/linski-piskoti/]LINŠKI PIŠKOTI
Zelo enostavni in dobri so ti linški piškoti. Z različnimi modelčki si pričarajte različne piškote.
Testo:
300 g ostre moke
100 g sladkorja
150 g margarine
2 majhni žlički pecilnega praška
1 vanilin sladkor
1 jajce
Na desko presejte moko s pecilnim praškom in dodajte ostale sestavine. Zgnetite gladko testo in ga razvaljajte 0,3 mm debelo. Izrežite različne ali pa tudi enake oblike piškotov. Polovici izrežite v sredini majhne krogce ali podobne oblike. Pečico segrejte na 180 stopinj in piškote svetlo zapecite ( 10 minut). Ko se ohladijo, zložite polne piškote posebej in jih v sredini nadevajte z marmelado (marelično, višnjevo,..), ki ste jo predhodno dobro premešali, da je bolj tekoča. Da gre hitreje, si pomagamo z priborom, ki ga imamo za okraševanje (hitreje brizgamo marmelado na piškote) . Piškote z luknjami pa prav tako damo skupaj in posujemo z sladkorjem v prahu. Nato jih sestavimo in damo v pločevinaste škatle. Med plasti damo folijo, da se piškoti ne sprimejo skupaj.
DOBRI PIŠKOTI
Testo:
200 g moke
140 g masla ali margarine
70 g sladkorja v prahu
1 rumenjak
1 veliko žlico kakva
Iz navedenih sestavin zamesimo gladko testo in ga postavimo za najmanj pol ure v hladilnik. Nato ga razvaljamo 3 mm debelo in izrežemo s poljubnimi modelčki, jaz se izrezala majhne sončke. Pečemo 15 minut na 180 stopinj ter ohladimo.
Nadev:
60 g sladke smetane
60 g bele čokolade
60 g masla
Smetano in čokolado zavremo, da se čokolada stopi in ohladimo. Nato dodamo maslo in stepamo, da krema postane popolnoma gladka. Zatem jo nadevamo v brizgalko in nabrizgamo na polovico ohlajenih piškotkov in jih sestavimo.
Obliv:
100 g bele ćokolade
40 g masla
Za obliv nad soparo stopimo čokolado in maslo, dobro premešamo in vanj pomakamo zgornje polovičke piškotov. Meni je to uspelo tako, da piškoti zgledajo kot školjke, zato se jih tako tudi imenovali. So pa zelo, zelo dobri, da se kar stopijo v ustih. Pa veliko uspeha pri ustvarjanju.
Jabolčni kruh
700 g naribanih jabolk
200 g sladkorja
200 g rozin
1 kavna žlička cimeta
1 kavna žlička zmletih klinčkov
8 - 12 žlic ruma
100 g sesekljanih orehov
100 g sesekljanih fig
50 g sesekljanih suhih sliv
50 g sesekljanih lešnikov
100 g temne čokolade
500 g ostre moke
1 1/2 pecilnega praška
3 žlice sladkorja v prahu
Jabolka, sladkor, rozine, cimet, klinčke in rum zmešamo v veliki skledi. Dodamo ostro moko, sesekljano suho sadje, lešnike in orehe ter pecilni prašek ter čokolado. Vse to mešamo s kuhalnico, da se vse sestavine lepo spojijo. Pekač namažemo z margarino in posujemo s pšeničnim zdrobom, pečemo pa na 200 stopinj približno 45 minut. Ko je pecivo že čisto ohlajeno, ga narežemo čisto na tanko (lahko na mesoreznico), rezine pa lahko tudi zamrznemo in po potrebi jemljemo iz zamrzovalnika, saj je tudi potem zelo, zelo okusno.
ČOKOLADNE TORTICE
Testo:
20 dag moke
14 dag masla
1 jajce
4 dag naribane čokolade
6 dag sladkorja
6 dag mandljev
Krema:
2 jajci
6 dag sladkorja
1dl mleka
4 dag čokolade
15 dag masla
Za dekoracijo:
čokolada, mandlji
Zamesi testo in ga razvaljaj na 0,5 cm debelo, izreži kroge in jih speci pri 180 stopinjah. Za kremo zmešaj jajca, sladkor in mleko in kuhaj, dokler ne zavre. Dodaj stopljeno čokolado in mešaj dokler se ne ohladi, potem pa primešaj penasto umešanemu maslu. Po dve tortici zlepi skupaj s kremo, jih premaži z malo stopljene čokolade in dodaj ½ mandlja.
KEKSI NA STROJČEK
Testo:
1 kg moke
4 jajca
30 dag sladkorja
1 pecilni prašek
1 vanilin sladkor
50 dag margarine Petra (samo to margarino!)
malo ruma
malo limonine lupinice
Zgneti testo, na strojček oblikuj kekse.
MEDENO PECIVO
Izdelava medenih plošč je precejh lažja, odkar jih lahko razvaljamo na peki papirju in položimo na narobno stran velikega pekača.
Testo:
40 dkg moke
15 dkg sladkorja
1 žlico masti
1 jajce
4 žlice mleka
3 velike žlice medu
1/2 žlice sode bikarbone.
Iz našetetih sestavin naredimo testo, ki naj počiva cca 30 minut. Razdelimo ga na 3 dele in vsakega posebej razvaljamo na peki papirju (ki ga prej razrežemo v velikosti velikega pekača).
Vsako ploščo posebej spečemo na narobni strani pekača (cca 5 min pri 200 stopinjah). Pečeno ploščo takoj zvrnemo na čist papir, odstranimo peki papir, počakamo da se ohladi - hladana postane krhka - zato previdno). Ohlajene ploče takoj namažemo s kremo, postavimo na hladno vsaj za 8 ur, da se pevico zmehča. Režemo v obliki trikotnikov.
Krema:
1/2 l mleka (od tega vzamemo cca 1,5 dl in vanj zmešamo 2 žlici vanili pudinga, 3 žlice moke, 1 žličko sladkorja ter zmes zakuhamo v ostalo mleko, ki smo ga zavreli). Kuhan "puding" ohladimo. Večkrat premešamo, da se na vrhu ne naredi skorjica.
Posebej z mešalcem zmešamo 17 dkg margarine in 20 dkg sladkorja, da penasto naraste. K temu po žlicah dodajamo ohlajen "puding" in neprestano mešamo.
S to kremo namažemo prvo in drugo ploščo, tretja - vrhnja ostane prazna. Pokrijemo s peki papirjem, obtežimo in pustimo, da se pecivo zmheča.
Ni ga potrebno prelivati, oziroma posipati s sladkorjem, ker je dovolj sladko.
Mačje oči
hitra priprava, peciva ne pečemo
2 dl mleka
12,5 dag margarine
20 dag sladkorja
20 dag albert keksov
2 - 3 oblati
penjene banance
Po želji: mleti orehi, mleti lešniki...
Mleko, margarino in sladkor zavremo in pustimo, da se malo ohladi.
Kekse zdrobimo z valjarjem in jih stresemo v kuhano zmes. Po želji lahko dodamo mlete orehe...
Oblate navlažimo med dvema mokrima bombažnima servietoma, ko so dovolj vlažni (da pokajo) jih namažemo s kremo. Po sredini položimo penjene banance po dolgem (tako kot so tirnice). Nato namazane oblate po dolgem zvijemo v roladico. Damo v hladilnik ter mrzle narežemo na rezine.
Nebeške marjetice
500 g masla ali margarine
200 g sladkorja v prahu
naribana limonina lupinica
4 rumenjaki
600 g bele, mehke moke
jagodna marmelada za rožico in marelična za
lepljenje
sladkor v prahu za posip
Maslo ali margarino stopimo s sladkorjem, ohladimo, dodamo limonino lupinico, rumenjake in moko. To zgnetemo v testo in s testomatom vtisnemo marjetice ali kakšno drugo obliko, na sredino damo za cvetek jagodno marmelado in pečemo na 180 stopinjah 8 minut. Marjetice ohladimo, zlepimo po dve skupaj z marelično marmelado in posujemo s sladkorjem v prahu.
tAKOLE, ENE par receptov! Če pa bo kaj kera pekla, se pa priporočam!