Ma sej to ni eno hudo organizirano varstvo, a veš, to je čist tko simpl, ko se otroci natepejo na kup in so tam. Je pa nenapisano pravilo, da so en dan pri nas, jutri pri vas, naslednji pa pri ta tretjem mulcu. Tu ni nekih usklajevanj, pa enih 100 varovalk - čist tko, izi. Meni je blo tko všeč, res. Pa pol manj igrač imajo, kot smo vajeni pri nas! Hkarti jih bistveno več ponucajo pri delu. Je čist normalno, če mama zazja skozi kuhinjsko okno " Scahtzi, bring mir a Karotte" in mulc gre na vrt, spuli korenje in ga da mami skoz okno, recimo. Ali pa postavi košaro s cotami na vrt in reče "Kdor bo največ obesil, dobi sladoled!" in se stepejo za klinčke in cote. Saj na koncu ga dobijo vsi, pa cunje so tud "svetovno" obešene, ampak korist je dvojna
, posušijo se pa vseglih. Tudi ne visijo nad njimi, kot pri nas, običajno je eden res nekje zunaj okoli mularije, ampak daleč od tega, da bi se samo z njimi ubadal, se kar lepo sami znajdejo. Edino tam, kjer imajo bazene zunaj, tam je pa vedno ali eden zraven ali pa je bazen posebej ograjen, a ne bi kdo not čofnil. Isto hodijo po mularijo v šolo, iz cele vasi ali ulice gresta eden ali dva in privlečeta cel trop, ki ga nato lepo "oddajata" spotoma, vsakega tja, kamor paše. Otroci so NEPRIMERNO bolj samostojni in je tudi povsem normalno, da kak 8-letnika kakega 4 -letnika pomerka za par minut. Vzajemno varstvo, če imam npr. jaz zdravnika ali karkoli, je nekako logično, kot je logično, da jaz vzamem sosedovo mularijo (in jo nahranim, prespim itd...), ko je pri njih neka frka. Lani, ko smo bili gor, sem videla, da to še vedno krasno funkcionira in mi je prav žal, a smo pri nas to "sposojanje" otrok nekako pozabili, opustili...
Se prav živo spomnim lani v Guessingu, ko sta se dva froca sklofala na mrtve, pa noben ni v rinke skakal in kaj posredoval, en je fasal ornk buško, ta drugi ornk modrico, pa je ena od mam, ki sta kao pazili tisto skupinco lepo rekla, da so to pač "Kinder" in da to zraven paše, da se je vsak od njiju nekaj naučil. Edino to ju je na koncu poterala, da sta se drug drugemu opravičila in si podala roke. Niso nič ledu dajali na buške, pa nič "razkuževali"...tko "natur" je blo vse skup, ko v leglu volčičev
In ko sta oznanili "jetz gemma", so mulčki pritekli iz PRVE
in brez štaliranja odcapljali z njima. Sem si rekla, da me morta mal v šolo vzet
, ker očitno jaz ne znam