Ojla punce!
Pri meni se na NS sigurno ni nič videlo. Delala mi jo je dr.Tul iz ginekološke klinike, zeloooo profesionalna in zanesljiva, še poznava se in ji absolutno popolnoma zaupam. Tudi nepravilnost je ona ugotovila, sem se z njo zmenila za dodatno morfologijo in 3D UZ. Prišli smo cela family, da bomo pikico gledali 3D, pa da jo malo posnamemo.... In takrat tista groza, čim je začela gledati, je utihnila, rekla, da bo povedala kasneje, pol je moji punci ven poslala in povedala diagnozo. Kasneje je še enkrat pregledala vse slike, ki jih je posnela na NS in dejansko ni bilo prav nič videti.
Glavni namen NS je ugotavljanje kromosomskih nepravilnosti in je pri tem tudi zelo zanesljiva. To pa žal ni edino, kar se lahko pripeti našim pikicam. Do nepravilnosti v razvoju pa lahko privede tudi kakršenkoli drugi razlog - mikrobiološki, kemijski, radiološki... karkoli pač... Naše bebice so na NS velike komaj okoli 5 cm in se nepravilnosti v razvoju določenih organov še ne vidijo najbolje. Pri meni je bilo tudi po kasnejših preiskavah s kromosomi vse OK, tako da je bil rezultat NS vredu, tudi amniocinteza bi pokazala vse OK.
Na morfologiji je pa detece že toliko večje, razvoj organov je zaključen in če je karkoli narobe, se takrat sigurno vidi. Seveda pod pogojem, da te gleda zanesljiv G.
Jaz nikoli ne bom vedela, kaj je bil vzrok, da je prišlo do nepravilnega razvoja možganov.
Regularno morfologijo pri svoji G bi pa naj imela 5 dni kasneje, pa je žal nisem več rabila. Vprašanje pa je, kako bi se na tistem starem izolskem UZ videlo, saj se slika UZ na ginekološki kliniki sploh ne more primerjati s tisto, ki jo gleda moja G.
Seveda pa sem kasneje na forumih vse živo prebirala, kako so nekateri G šlampasti in tudi na morfologiji ne ugotovijo napak, ki bi jih morali videti. Eni je pri izvidu morfologije pisalo, da so ledvice vidne, kasneje pa jih ni bilo. V bolnici pa sem bila s punco, ki je morala splaviti v 32. tednu, ker ji prej napake niso ugotovili. Morali pa bi jo na morfologiji. Pa še kasneje je njen G ugotovil samo nepravilen razvoj želodca, dr.Tulova pa je videla še napake na možganih in kaj vem kje vse, tako da ni bilo druge možnosti kot splav oz. porod... Zato je res pomembno, kdo te pregleduje in na kaki napravi.
Samo pustimo te žalostne zgodbe. Zaupajmo, da je z našimi pikicami vse OK, bodimo pozitivne, saj skrbi in slabe misli ne bodo koristile niti nam niti našim bebicam. Edino z nakupi je mogoče res bolje malo počakati, za vsak slučaj... saj užitek ob nakupovanu kasneje ne bo prav nič manjši!
Tudi jaz držim pesti za vse, ki imate kmalu NS! Jaz jo imam naslednji teden, pri dr. Tulovi seveda. juhuhu!!!
Lepo se imejte, kaj dobrega pojejte, pa fajn se cartajte!
1. mesec: 61cm, 4.945g
2. mesec: 66cm, 5.415g
3. mesec: 67cm, 6.245g
6. mesec: 76cm, 8.060g