IZVIRNO SPOROČILO: alea01
RMRM- bi ti zdaj ko se že bliža pust in da nam ne boš lušte delala tuki s svojimi krofki, dala recept gor od krofkov?
1 kg mehke moke (jaz vzamem MLINOTEST PRIMORSKA BELA, je gor narisana potica)
4-5 dag kvasa
7 rumenjakov
8 dag sladkorja
8 dag masla
0,5 l mleka
0,5 dcl ruma
1 vanilin sladkor
1 pecilni prašek
limonina lupinica
Pripravi kvašeno testo in ga pusti vzhajati 3x v posodi (npr. tupperware). Krofe izdelaj v rokah, za mandarino velike kepice in ponovno vzhahah, da močno narastejo. Obrnjene jih položi v olje (3 prste), segreto na srednjo temperaturo (1,5/3) in jih pokrij s pokrovko, ko so zlatorumeni, jih obrni in nadaljuj brez pokrovke. Jaz jih pečem na vsaki strani 2 min. Z marmelado jih polni takoj, ko so še vroči. (za polnjenje uporabim kar testomat)
Zdej pa še mal podnapisov za tiste, ki malo pečejo/mo
Moko daš v skledo, sol potreseš po vogalih, pokriješ z moko, nato narediš jamico v sredi. Potem narediš kvasec (kvas zdrobiš v posodo, dodaš 1 žličko sladkorja in mešaš toliko časa, da postane tekoč. Zaliješ z mlačnim mlekom, nato pa pustiš vzhajati na toplem. Jaz dam kar na radiator)
V ostalo mleko dodaš sladkor, van. sladkor, maslo, razžvrkljane rumenjake in rum.
Ko kvasec v posodici močno naraste, ga vmešaš v moko, dodaš še mešanico z mlekom in zmešaš z mikserjem- uporabiš nastavke za testo, tiste tanke.
Nato posodo zapreš in daš na toplo vzhajat. To ponoviš 3x.
Ko je testo 3x vzhajalo, pa iz posode "trgaš" testo in v rokah oblikuješ za mandarino velike kepice. Jaz jih sproti pokrivam z brisačo, da so na toplem in prej vzhajajo. Ko so krofki lepo narasli, jih ocvreš.