Osnovni mafini, srednji (18 dag moke/jajce)
* 3 lončki moke [36 dag]
* 1 žlička pecilnega praška, soda bikarbona
* ½ žličke soli
* 2 jajci
* ¾-1 lonček sladkorja [16 dag]
* ½ lončka masla, olja
* 1 lonček jogurta [ali 1 lonček mleka]
Osnovni mafini, lahki (12 dag moke/jajce)
* 2 lončka moke [25 dag, 14 žlic]
* 1 pecilni, soda bikarbona
* 2 jajca
* ¾ lončka sladkorja [10 dag, 6 žlic]
* ½ lončka masla, olja [12 dag]
* 1-1½ lončka jogurta [1 lonček mleka]
Pri vrstnem redu kot za biskvit, tj. jajca stepaš s sladkorjem, dodaš stopljeno maščobo, mleko, vmešaš moko in ostalo, so bolj rahli, podobni biskvitu.
Biskvitni mafini
* 4 jajca
* slabe 4 žlice sladkorja
* 3 žlice moke, 1 žlica orehov
* žlica grobo nasekljanih orehov
* limonina lupinica
* 1 žlička začimb (za medenjake)
* dodatki: višnje
Najprej do prave gostote mešamo jajčka s sladkorjem, da postane masa gosta kot krema. V drugi posodi zmešamo presejano moko, 1 polno žlico zmletih orehov, se nekaj grobo nasekljanih orehov, limonino lupinico, polno žličko mešanice začimb (klinčki, kardamom, cimet, ingver).
Jajčno maso počasi primešamo suhi mešanici. Z žlico damo maso v paprinate skodelice.
Na vsak mafin lahko dodamo kar na vrh nekaj razkoščičenih odtajanih višenj.
Pečemo kaksnih 20 minut na 200°C. Ko mafini narastejo in se obarvajo, malo znižamo temperaturo.
Pridejo zelo puhasti in rahli, čisto nekaj drugega od znanih mafinov. V bistvu je to zelo zelo rahel biskvit, precej lahka varianta, saj v njem ni nobene maščobe.
Muffini presenečenja (za 24 kom)
Suhe sestavine:
* 160 g moke
* 50 g mletih orehov
* 50 g kokosove moke
* 3 jedilne žlice kakava
* 1 zvrhana žlička sode bikarbone
* 50 g sladkorja
* 50 g vanilijevega sladkorja
Mokre sestavine:
* 2 jajci
* 1 lonček kisle smetane (180 g)
* 120 g mleka
* 2 zvrhani žlici nugatove kreme
* 75 ml olja
Ostalo:
* 12 do 24 pralinejev ali rumovih kroglic
* čokoladni preliv in bonbončki ali drugi okraski za dekoracijo
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Ločeno zmešamo suhe in mokre sestavine, pri čemer sladkor zmešamo z mokrimi sestavinami. Na hitro vmešamo suhe sestavine v mokre in napolnimo pekač. Pralineje - glede na velikost sta v 1 muffinu lahko tudi 2 - pritisnemo v maso (po potrebi dodamo k vsakemu še malo mase, da se pralineji prekrijejo
Muffini s čokolado (12 kosov)
* 70 g jogurta
* 50 g stopljenega masla
* 1 vanilijev sladkor
* 2 jajci
* 110 g sladkorja
* 250 g moke
* 2 žlički sode bikarbone
* 1 žlička pecilnega praška
* 1 žlička cimeta
* rum po okusu
* paket čokoladnih solzic
Najprej penasto umešamo jajci, sladkor in vanilijev sladkor. Dodamo jogurt in maslo. Zopet premešamo in dodamo rum po okusu. V drugi skledi zmešamo moko, pecilni prašek, sodo in cimet. To suho maso dodamo mokri masi in vmešamo. Masi dodamo čokoladne solzice in z njo napolnimo skodelice za mufine. Pečemo pri 180°C cca. 20 minut.
_____________________________
TDAT - štirje prestopniki!