Itata, ti bom probala čisto enostavno razložiti:
Alergija na mleko in intoleranca na laktozo sta različni stvari, ki pa imata podobne klinične znake. Pri alergiji na KM se imunski sistem preburno odzove na določene proteine v mleku.
Laktoza pomeni mlečni sladkor. Ta pa nastane zaradi zmanšanega delovanja encima, ki bi moral razgraditi laktozo in nima zveze z alergijo.
Pšenica in gluten sta tudi dve različni stvari. Tvoj Jakob je alergičen na pšenico kot žito, kar pomeni, da lahko uživa oves, ječmen, rž.
Pri celiakiji pa gre za občutljivost na beljakovino gluten, ki ga najdemo poleg pšenice še v ržu, ječmenu in ovesu. Gre pa za bolezen tankega črevesja.
Glede
soje pa res ni dobro pretiravati, kajti soja je močan alergen in otroci nagnjeni k alergijam kaj hitro razvijejo preobčutljivostno reakcijo na njo. Pri alergih je tako, da se radi odzivajo na določene stvari z alergijami. Tako, da npr. če dolgo časa uživajo določeno vrsto živila, pralnega praha, mehčalca se lahklo sčasoma pojavi preobčutljivost na določeno stvar. Jaz bi raje kupovala riževo mleko.
< Sporočilo je popravil mala_pikica -- 10.3.2009 20:18:41 >