Spoštovana dr. Tanč,
nekaj sem na vašem forumu že prebrala na temo herpesa in okužbe pri dojenčkih, vendar sem še vedno v dilemi.
Danes se je namreč naša 3-mesečna dojenčica dotaknila svežega herpesa na ustnici svojega očeta. Ker je sedaj v obdobju, ko si intenzivno tlači rokice v usta, si ga je zagotovo nanesla na ustno sluznico. Morda celo v oči. Očka mi je to omenil mimogrede šele zdaj zvečer in še ob tem bil zelo začuden, češ saj virus tako ali tako ima 90% ljudi, kaj se sploh sekiraš. Rokic dojenčici seveda takrat ni umil. Jaz sem sedaj čisto preč od zaskrbljenosti, kaj smo s tem povzročili.
V zvezi s tem imam zato par vprašanj, ki mi ne dajo spati:
- ali vsak dotik pomeni okužbo?
- na kaj naj bom sedaj pozorna? V nekem vašem sporočilu sem prebrala, da herpes lahko povzroči hude možganske poškodbe (če samo pomislim na to, se mi ježijo lasje na glavi). V kolikšnem odstotoku sem lahko zgodi tako huda klinična slika?
- je smiselno peljati otroka takoj k zdravniku? Lahko ta sploh kaj ukrene? Ali pa je potrebno počakati, da se kaj pokaže.
- Je možno na infekcijski kliniki vnaprej s testi določiti, ali ima otrok virus?
- Jo moja protitelesa ščitijo? Jaz ga namreč tudi imam. To je prav absurdno: teden pred porodom so mi v porodnišnici, kamor sem prišla zaradi povišane temparature, diagnosticirali genitalni herpes (HSV 1), zaradi česar sem imela carski rez. Takrat smo se okužbi izognili. Kaj pa sedaj?
Skratka, danes bo moja noč zelo polna skrbi. Zato vas prosim za nasvet, kaj storiti in se vam že vnaprej zahvaljujem za odgovor.

, vse se je prestavilo na dans dopoldan. Tašča je bila napovedana za obisk in je mogoč mislil, da bo lahk ona vozičkala
.
S čim so pokriti med spanjem vaši dojenčki: ali so v vreči ali pod odejico? Naša je pokrita z odejico pa se mi zdi prav nevarno, ker se je začela obračati na hrbet in ima potem včasih odejico čez usta...
se pa že ful odriva z nogicami, ko ga dam za podret kupčka, bi on že kar stoje ga podiral. vem, da se še ne sme in ga ne dajem tako da bi lahko stal, ampak kdaj pa kdaj mu vseeno rata. Vaši so tudi taki?
pa usica tud
in katere stvari lahko počenjaš, ko ga imaš gor (koliko imaš proste roke). Mi smo pri sinčku kupili kengurujček, ampak ga praktično nismo uporabljali, ker je bilo težko
tako me skrbi,mam same neumneosti v glavi
Datum: 20.10.2008 11:19
noro