Viv: Lej jo čebelo, kaj je frajerka :D
Kako se je pa odrezala?
Darila: Anže je za RD od naju dobil Hot wheelse (tisto dinozavrsko stezo), fuuuul navdušen; od našihdveh je dobil celo goro sladkarij, likalnik (
), knjigico, smučarske hlače, karte in človek ne jezi se (pretiravata v nulo), od tašče in tasta bo pa dobil drsalke
. Pa od naju bo dobil v soboto še presenečenje, se bomo šli peljat z vlakom, potem pa v Bohinj na ranč Mrcina jahat ponije.
Za Miklavža pa še nisem razmišljala - verjetno bodo dobili kakšna glasbila, da bodo fajn razbijali, enemu bobne, drugemu kitaro, pa saksofon itd. Sara pa kako didaktično igračo.
Recepti za torte:
KOKOSOVA
Sacherjeva masa:
12 dag masla
4 dag sladkorja v prahu
12 dag jedilne čokolade
4 rumenjaki
5 beljakov
16 dag sladkorja
12 dag moke
Jaz delam dvojno količino, da lahko na 3 oblate razrežem. Torej penasto umešamo maslo s sladkorjem v prahu in rumenjaki. Jedilno čokolado raztopimo in vmešamo v masleno zmes. Beljake stepemo s sladkorjem v trd sneg. Skupaj z moko ga vmešamo v maso. Sacherjevo maso vlijemo v tortni model in pečemo 50 minut pri 180 stopinjah.
Krema:
8 dl smetane (jaz dam po alpske, pol rastlinske)
20 dag bele čokolade
10 dag kokosove moke
3 žlice kokosovega likerja ali ruma
sladkor po okusu (ker je sladka že rastlinska smetana in čokolada, ga jaz bolj malo dam)
6 lističev želatine
Smetano stepemo, na pari stopimo čokolado, jo malo ohladimo in na hitro vmešamo v smetano. Vmešamo še kokos in liker in pazimo, da ne stepamo predolgo, da se ne sesiri smetana. Želatino namočimo v hladni vodi, da se zmehča, jo ožamemo in stopimo (najbolje kar v mikrovalovki). Nato jo hitro vmešamo v smetano (ta ne sme biti prehladna, sicer se želatina prehitro strdi in nastanejo grudice).
To je to - sestavimo torto (oblate namočimo z likerjem/mlekom/marmelado - po želji pač) in jo okrasimo s smetano/kremo/sladkorno maso.
Pri tičino masi je traba paziti, da ne pride v stik s smetano ali tekočino, zato ne sme biti preveč namočena. Preden oblečemo v maso, je treba zato torto premazati z masleno kremo (150 g masla penasto zmiksamo z 80g sladkorja v prahu). Lažje se jo obleče, če jo predtem postavimo v hladilnik, da se maslo strdi.
In še BOROVNIČEVO JAGODNA TORTA
Biskvit:
6 jajc
300 g sladkorja
125 ml vode
125 ml olja
320 g moke
pol pecilnega praška
100 ml jagodnega ali borovničevega soka
Jagodni nadev:
200 ml sladke smetane (alpske)
250 g mascarponeja
sladkor v prahu
6 listov želatine
300 g jagod (sveže ali zamrznjene, ki jih prej odmrznemo in odcedimo)
Borovničev nadev:
200 ml sladke smetane (alpske)
250 g mascarponeja
sladkor v prahu
6 listov želatine
300 g borovnic (sveže ali zamrznjene, ki jih prej odmrznemo in odcedimo)
150 g masla sobne temperature
80 g sladkorja v prahu
tičino masa, škrob, jedilne barve, okraski
Pečico segrejemo na 180 stopinj.
Beljake stepemo v sneg. Rumenjake penasto stepemo s sladkorjem. Dodamo vodo in olje. Nazadnje umešamo moko s pecilnim praškom. Vlijemo v model za torte premera 24 cm s snemljivim obodom. Dno oboda "oblečemo" s papirjem za peko (izrežemo krog malo večji od pekača in ga "zapremo" z obodom na dno). Pečemo približo 40 minut. Če je pečeno, preiskusimo z zobotrebcem. Pustimo, da se dobro ohladi, najbolje čez noč.
Želatino namočimo v mrzli vodi, jo ožamemo in raztopimo. Stepemo sladko smetano, dodamo mascarpone, stopljeno želatino (hitro jo vmešamo z mešalcem, da se ne začnejo delati grudice, želatina naj ne bo vrela, ampak mlačna), sladkor (po okusu) in narezane jagode. Hitro premešamo. Enako naredimo borovničevo kremo.
Biskvit obrnemo na "glavo" in 2x prerežemo.
Torto lahko zlagamo v obodu za torte ali pa brez (s tem, da mora biti krema hladna, damo jo v hladilnik, dokler ne začne učinkovati želatina, večkrat premešamo). Stepemo maslo s sladkorjem v prahu, da postane penasto in belo. S tem obmažemo celo torto.
PS: Jaz borovnice in jagode spasiram, mi je tako boljše. Enako lahko naredimo z malinami ali poljubnim drugim jagodičjem.
_____________________________
Anžetko Bosopetko in Sarica Košarica :D