IZVIRNO SPOROČILO: ronja
ne kupuj instant zadev, ampak rajši navadni korzuni zdrob, pšenični zdrob, ajdovo moko namesto zmesi za ajdove žgance... Je vse zelo poceni, pa dobro, celo boljše kot instant.
Zdroba in/ali moke se pri naši bajti ne porabi skoraj nič. Oziroma zdroba popolnoma nič, moka pa kvečjemu zua zgostitev kakšne omake, katero se spravi enkrat na kvatre delat Kamikaza ali pa za zgostitev kakšne čorbe (a la enolončnica variante), kar si naredimo 1x na cca. 14 dni in imamo za npr. 2 dneva. Pečemo nič ne, pa tudi ničesar drugega ne počnemo z moko, tako, da sploh ne vem, kdaj sem jo nazadnje kupila in koliko stane.
Sol tudi - saj ne vem, za kaj jo sploh uporabljamo. V čorbe gre Vegeta oz. njena S-Budgetova izpeljanka, juhe jemo instant, iz vrečk in ne dodajamo nobenih začimb (samo Kamikaza včasih poper). Prejšnji mesec nam jo je zmanjkalo v lončku in ravno po lončku smo ugotovili, da smo jo nazadnje kupili še takrat, ko smo živeli v hiši, torej več kot 1 leto nazaj.
Sladkor - večinoma gre samo v kavo, saj pudinge, mlečne riže in podobno kupujemo že narejene. No, pa vsake toliko naredimo palačinke in moj starejši sin ima rad kombinacijo (kot nadev) kisle smetane in čeznjo posutega sladkorja. Kilogram je tako za 2-3 mesece.
Kis je prav tako redkost. Ne jemo veliko solat, ko pa jih, jih imamo raje z bučnim ali olivnim oljem ter z zmletim česnom. Kisa zelo malo. Eden je zagotovo za pol leta dovolj. Porabimo pa več olja, ker več pečemo.
Testenin ne delamo doma (niti jih ne znamo, ampak dokler je 500g pol €, jih tudi ne bi) in jih jemo 1x-2x tedensko. Najraje špinačne rezance z orehovo omako (slišati je trapasto, ampak je pa full dobro), največkrat pa seveda klasični makaronflajš.
Ribe imamo zelo radi, najraje osliče ali lososa. Oboje kupimo zmrznjeno in panirano - 1kg je za dve rundi. Konzerv z ribami smo se odvadili (je bilo več olja, kot rib), včasih pa kupimo še kakšno tunino solato (dodana zelenjava).
Kosila brez mesa si (žal?) ne predstavljam. Morajo biti vsaj hrenovke ali klobase. Najrajši jemo belo meso (piščanec, puran, kokoš), ki je na srečo poceni, četudi kupimo že pečenega. Govedine ne maramo kaj preveč, od svinjine kvečjemu rebrca za Kamikazo, iz divjačine pa znamo narediti edino golaž.
Niti nismo ne vem kako sadni ljudje. Otroka imata sicer rada banane in kolektivno vsi pojemo toliko jagod in kivijev, kolikor jih je na voljo, ampak potem se pa počasi že neha. Enkrat na kvatre kakšne mandarine, količinsko približno enako breskve, to je pa tudi vse. Jabolka in hruške nam obvezno zgnijejo, grozdje tudi - tega sploh ne kupujemo več.
Zelenjavo imamo sicer radi, ampak spet ne pretirano. Jemo solate (kristalka, motovilec, rukola), čebula in česen sta dodatek, včasih si pogrejemo repo, zelje je bolj prioriteta taščine kuhinje (ko dobimo kdaj kakšno sarmo)... potem se pa počasi že neha. Aja, edino korenje pa radi grickamo - surovo, namesto čipsa.
Sladkarij pojemo ogromno. Ne mine dan brez njih.
Ko gremo jest ven, jemo predvsem tisto, kar si doma nikoli ne naredimo sami (ali ne znamo ali pa se nam ne da) - Kamikaza npr. pečenko, jaz pa morskega psa. V smetanovi omaki je tako dober, da nič ne ostane na krožniku. Ko naročimo dostavo na dom, je to večinoma pizza, včasih pa čevapčiči, polnjeni s sirom. In od junk hrane za mikrovalovko, ki jo prodajajo v trgovinah, kupimo kaj samo takrat, ko vemo, da ne bo časa niti toliko, da bi pogreli paprike iz konzerve.
Imamo pa radi narezke in vse, kar spada zraven. Torej raznorazne salame, namaze, paštete, sire, kumarice, majoneze, tatarske in podobno. Tega gre pri nas veliko. Pa razni prigrizki a la čips in smoki tudi.
Mleko kupujemo trajno, pa ne vem čisto dobro, zakaj, ker ga tako ali tako porabimo v enem dnevu. Starega kruha sem v življenju pojedla že toliko, da sem si rekla, da ga ne bom nikoli več, dokler še premorem 1€ na dan za štruco. Nikoli v skrinjo in vsak dan svež - obvezno.
Kave gre veliko, ker jo pijeva oba s Kamikazo najmanj 2 skodelici na dan doma, pa vsi obiski tudi (najmanj 3x tedensko je kdo tukaj). Čaji so bolj redkost - enega kupujem, ker ima ime, podobno mojemu, pa vsake toliko kupim kakšnega, ki ima res dobre okus (npr. vanilija in cimet), drugače pa imamo samo kamilice za takrat, ko je kdo bolan. Pa vprašanje, če jih bo takrat pil, no.
Začimb tudi ne porabimo veliko - nekaj popra za juho in ene trije lončki tistih zelenih zadev (peteršilj in še nekaj) se valjajo po omari za takrat, ko se dela čorbo. No, pa jušne kocke imamo za takrat, ko komu zapaše piti čisto juho (ali pa strese vanjo še tiste kroglice).
Gospe Pes kupujemo prvotno konzerve, dobi pa še vse tisto, kar od nas ostane. Na srečo je skoraj vsejeda in začuda zdrava, tako, da tega tudi nimamo v planu spreminjati.
Kaj pa vem, no...