Vendar odsotnost enega tedna enkrat naredi mamo slabo, drugic jo ne. Za otroka ni spremembe
je, za otroka je razlika, ali mama fali, ko je mali ali takrat, ko si že želi bit malo sam oz. z drugimi ljudmi. Pa saj to ti otroci sami dajo vedet...
materinski nagon je nagon, dokazan, ni prav dosti za razpredat - to pomeni, da je prirojen, ne privzgojen. Se zbudi in hoče svoje - otroke. Ene imajo bolj izraženega, druge manj, če ti zamegli razum, si pretirano zaščitniška, če ga potlačiš, so tvoji otroci zanemarjeni (če te vloge ne prevzame kdo drug). Dojenje je naravno, zato je naravno tudi, da je tako malo otrok pri mami. KO se otrok odstavi, takrat ne rabi več non stop mame zraven in je navadno niti noče non stop zraven, mu paše, če je kdaj za par ur ni (in mami seveda;). za par dni je pa že vprašanej, verjetno odvisno od mame in otroka.
Z druge strani se mi zdi zmotno trditi, da je instinkt tisti, ki botruje spremembi prioritet in postavljanju otroka na prvo mesto. Dalec bolj se nagibam tezi, da je to racionalna odlocitev posameznice ali posameznika in njegovo osebno postavljanje prioritet, ki vsekakor ni loceno od druzbeno determiniranih pricakovanj.
Tu se ne strinjam, mislim, da je kar nagon. Ko so meni dali Ronjo na intenzivno, sem racionalno vedela, da je verjetno to že ok, da pogledajo, če je kaj narobe z njo, ampak nagon me je pa ubijal, tako zelo sem hotela svojega otroka met ob sebi... Družbena pričakovanja so bila, da zaradi tega ne bom pi**, ker je pač seveda to najbolj prav, pa vendar mi ni dalo mira!
Se pa strinjam, da lahko to vlogo prevzame kdo drug - poznam par, kjer je oče "mama", on ima tisto posebno vez z dojenčkom, on ga previja, on ve, kako ga uspavat, kdaj je lačen,... Verjetno ni naključje, da mama ne doji več...
Ampak v tem primeru je bila mama verjetno kar prava mama temu otroku - ona je ves čas z njim, ne? Ja, seveda lahko nekdo drug prevzame vlogo mame, ampak ne more je pa prevzet vsake par dni nekdo drug: za 4 dni babica, za naslednje 3 dni tašča, potem pa spet mama... Otroku enostavno ni vseeno, kdo ga drži, vsaj ne 4 mesečnemu. Vsaj ne mojimadvema, no... Vesta, kdo je in se pritožita, če jima ne paše več pri nekom drugem in če hočeta nazaj k staršem.
saj mama ni mama ampak nadomestna mama ter govoriti o materinskem instinktu kot o primarnem instinktu, ki se razvije pri nadomestni mami ali skrbnemu ocetu - je nesmisel.
Zakaj bi bil to nesmisel? Saj ne sproži materinskega nagona samo sam porod, ampak je to nagon, ki ga pač imamo, ključni dražljaj pa so navadno mladiči, niti ni nujno, da so tvoji! Se spomnim, ko je sodelavka prinesla svojega dojenčka pokazat v službo (niti mi ni tako strašno super ta sodelavka, ok, ampak ne da bi bila ne vem kaj navezana nanjo mislim) in ko sem prijela tisto malo bitjece, bi skočila pod vlak zanj - enostavno nagon se zbudi - nihče ne bi tega od mene pričakoval, pa vseeno bi to naredila... Tudi če si pogledal ostale sodelavke, so se vse raznežile ob kateremkoli otroku, ki je prišel...
Nagon pač imamo, to ni nekaj, kar dobiš, ko prvič rodiš. To je tako, kot če bi rekel, da se ti spolni nagon zbudi, ko zgubiš nedolžnost, pa vsi vemo, da ni tako

.
Seveda, marsikaj je v otroštvu sprejemljivo, kasneje pa ne več: najprej je sprejemljivo to, da svojemu otroku brišeš ritko, ko bo najstnik pa nekak ni več sprejemljivo - ne samo družbeno, tudi njemu samemu ne! Otrok bo sam začel postavljat meje, vsaj če je kolikortoliko normalno vzgajan. In mama se jih bo nekak držala in ga spodbujala k samostojnosti. Če mama tega ne naredi, potem lahko govorimo o patološki navezanosti. Ker starejši otrok vse te silne skrbi ne rabi več, dojenček pa. ja, seveda je razlika, čeprav delaš isto!
Joj, res ne vem, kakšen je tvoj otrok, ampak ti povem, da mojo Ronjo posesivnost zelo moti! Zelo jasno pokaže, kdaj bi se ona rada cartala in kdaj želi imet svoj mir. Se izvije iz rok, če ne drugega. Ne samo meni, tudi drugim (babico je celo precej ignorirala ravno zaradi posesivnosti - pa se je babi malo umaknila in zdaj je spet vse v najlepšem redu). In dojenček po moje precej bolj rabi mamo in očeta, enostavno je tu kup stvari, ki jih rabi: vonj, ki mu je domač, ki pomeni varnost, toplota telesa, znan glas,... vse to ga pomirja. In ne, res mu ni isto, če je to drug vonj, drug glas, čeprav ravnotako lepo nežno govori (preverjeno na 2 otrokih zaenkrat

). Kaj tvoji otroci res ne pokažejo, če hočejo bit sami oz. stran od tebe?
Poslanstvo mame v vlogi mame je srečen otrok - a ni to logično? Lahko ima ta ženska še druga poslanstva, ampak kar se materinske vloge tiče, je to to. Srečen otrok, ki bo brez nekih hudih traum odrastel v odgovorno sočutno odraslo osebo. To bi nakak jaz rada. Zakaj bi sicer imel otroke?
Nihče ni govoril, da mora biti vedno biološka mama - samo da mora biti mama - vedno ista oseba, ki pač sprejme to vlogo. naša mlada mamica je to vlogo sprejela in bi se je rada rešila samo za 1 teden, ne za ves čas!
Po mojem imajo posvojeni otroci, če jih je že nekaj časa imela "prava" mama in so šele kasneje posvojeni, ločitveno stisko, ja. Če jih takoj po rojstvu dajo drugi družini, potem je pa bolj vseeno - sicer ni pravi vonj, ampak dojenček se hitro navadi, da je zdaj tanovi vonj tapravi vonj po varnosti.
jaz te mamice nič ne obsojam, ker mislim, da si enostavno samo ni čisto predstavljala, kaj to pomeni - zanjo in kaj za njenega otroka. Vsi kdaj sanjamo: i, kaj bo lepo, ko se bojo otroci odselili (no, vsaj midva

), pa zato po moje nisva slaba starša. Ali pomisliš, kako bi bilo fino, če bi lahko šla za par dni nekam sama... Magari žurat. Ampak to, da tega ne naredim, zame ni žrtvovanje, bolj zdrava pamet, kot so rekle. se pač zavedam, da bi to pomenilo, da bi malidve jokali - fejst! Da bi jima bilo hudo - fejst! In to je to. Ko jima to ne bo nič tako hudega, bova z veseljem odpičila stran od svojih ljubljenih otrok

.
Ko otrok lahko
reče: fajn se imejte!, takrat ga vsekakora z veseljem pustiš kjerkoli v dobrih rokah in greš "na lepše". ampak dojenček ti tega ne reče, niti ne čuti tako, on bi mami zraven, pika in zna to zelo dobro povedat (ueeee, če prevedem

). In malčica ti zelo jasno da vedet, da ne odobrava tvojih odhodov (pa magari zelo upravičenih, recimo v porodnišnico ali v službo). Takrat njim pač to še ni vseeno, če te ni. Najina mala je jezna na očija, ko gre v službo, ko pride domov, ga noče niti povohat, kadar gre po dopustih spet v službo... je jezna, ker je šel. Pa je zato on bolestno navezan nanjo?

Pri tem, da kar pogosto fantazira v smislu "o, lubi, kok bo fajn, ko bova sama šla..." ne vem, kako bi lahko to izhajalo iz njega...