a je res treba primerjat otroke med sabo?
Lej, primerjave so naravne, zato beremo knjige, da vidimo, kako gre razvoj, zato se pogovarjamo,... s tem ni nič narobe, dokler se pač zavedaš variabilnosti narave. Eni prej drugi kasneje, eni kakšne stvari sploh nikoli. Einstein je 1. razred ponavaljal - zaradi matematike! Kaj se bom torej sekirala, če moja mala še ne govori, ullina pa reče že mufa (muha), pa pove, kaj jo boli, pa še en kup drugih zadev?

Ja, hvalabogu za raznolikost, bil bi dolgčas, pa še preživeli ne bi brez nje!
Ronja je zelo motorična, obrnila se je že pri 2 m., shodila je sama brez kakršnega koli forsiranja ali postavljanja na nogice pred 1 letom, komot spleza kamor češ, zvira se in ne pade, tudi preval že zna, ko je bil ravno primer, čeprav noben od naju ni kak učitelj športne vzgoje, tak da nisva glih nek strašen vzor... Lejla se še vedno ni obrnila sama brez pomoči, pa je 3,5 m stara.
Govorit ne zna pa nič razen mama in babi

. Eni pa enako stari, ti povejo celega vraga in pol! Samo gledaš! In kaj potem? Če kaj hoče, ji vedno rata razložit, pač brez besed. Zakaj bi mislia, da se mamica hvali, če pravi, da mala pri 1 letu že pove svoje ime? Ja, super zanjo! A ni fajn videt napredka svojega otroka?
Puzli pri Ronji ni šans. Ko so mi pisali ideje za zamotit malčka, da bi lahko zraven pospravljala, so mi predlagali recimo, naj mala lika, pa da naj s punčkami delamo isto - ona pa takrat (cca 16-17 m) sploh še ni osvojila koncepta punčke! Nobene miselne simbolične igre - potem pa v 14ih dneh skok, se je začela igrat s punčkami, jih hranit, oblačit, jim kuhat...
rija, jaz puzzlov še zdaj ne maram

, pa sem 10x starejša. Pa je očitno res nekaj narobe z mano
Jaz sem pa vesela za vsakega otroka, s katerim starsi delijo (pretirano) navdusenje nad njihovimi dosezki.
Pac tako je, da ce z otrokom sodelujes, si vesel njegovih napredkov, od tega, da mu zraste prvi zob, da se nauci hoditi, da ce nauci voziti kolo....itn.. Pac sem nastelana v to smer, da vsakega otroka, tudi preko pohvale starsev, hvalim. Meni je se vedno fenomenalno, ko se nekaj naucijo...in se vedno dalec od njihovega (obicajno) lastnega navdusenja nad novo spretnostjo.
POdpišem.
Tudi če kdo pretirava - pa kaj potem? So veseli napredka - saj me tudi rečemo, da bomo crknile od napora, pa smo daleč od tam, še niti skup ne padamo, pa da smo sestradane, pa smo samo lačne, da je tašča živ hudič, pa nam v bistvu samo dobro hoče - na svoj način, itd... Pretiravanje je pač sredstvo govora ali pisanja, da je le-to bolj zanimivo.