IZVIRNO SPOROČILO: meta21
Eno vprašanje imam pa me zanima, če katera od vas ve. Moja prijateljica ima rok 8.10., službo pa do 31.8. (dela v šolstvu). V zadnjih 12 mesecih je delala 7 mesecev v 2 delih, prej pa je bila kar dolgo na zavodu za zaposlovanje. Zdaj pa ne ve, kaj je boljše, da gre na porodniško še v času zaposlitve (malo bi pomutila datum poroda oz. bi šla 42 dni prej) ali je vseeno. Kdaj bi dobila večjo porodniško? Na socialno je šla vprašat pa ji je rekla, da naj si preračuna, kaj se ji bolj splača
. Kaj je pravzaprav moje vprašanje...kako se računa porodniška, če nisi zaposlen celo leto oz. če dobivaš socialno podporo oz. celo nič (zadnje leto je poročena in je socialno podporo izgubila)
Grem še sama malo pobrskat ampak me zanima, če katera pozna kakšen podoben primer.
Ne vem, če je že bil odgovor.... zato ne bom na dolgo pisala, sem pa se srečala s takim problemom pri bubiju.
1. vse grejo na porodniško 28 dni pred PDP-jem, tistega izbirnega 42 dni ni več.
2. vsekakor se ji bolj splača imet porodniško kot starševsko nadomestilo.
3. Je bila v zadnjih treh letih zaposlena vsaj 12 mesecev? Ker to, da je bila na zavodu, še ne pove, če je imela nadomestilo in s tem zavarovanje za starševsko varstvo.
4. Elegantno lahko vse skupaj reši, če gre sredi avgusta na bolniško. Osebna zdravnica ji lahko da en mesec, v tem času ji poteče pogodba in ker je na bolniški, ji vse pravice (prispevki) pripadajo še dodaten mesec. To je praktično isto kot če bi bila zaposlena do konca septembra, v tem času pa bo itak nastopila porodniško (okoli 10.9.).
5. ko ima enkrat pravico do porodniške, ni več važno, ali ima veljavno pogodbo o zaposlitvi ali ne.
tako je bilo takrat, ko so meni svetovali to "finto" pot točko 4., pa je na srečo nisem rabila izkoristit. Je treba zdaj prečekirat zadevo.
Druga alternativa je, da jo nekdo "zaposli na papirju".