IZVIRNO SPOROČILO: memole
Nataša35 tudi če šefi še ne vejo da si noseč velja isto da te ne morejo kr odpikat?
Sicer ni zame ampak za sodelavko!
če jo odpustijo, ne da bi vedeli za njeno nosečnost, jo ne smejo, če dokaže, da je noseča - materinska knjižica...če se njeno delovno mesto ukinja, jo morajo dati na drugo in isto plačo, kot jo je tu prejemala...
evo tole sem našla na netu:
Ali naj delodajalca obvestim, da sem noseča? Kdaj in zakaj? Odločitev, ali boste delodajalcu povedali o svoji nosečnosti ali ne, je odvisna od vas. Zavedati pa se morate, da vas lahko delodajalec zaščiti pred škodljivimi vplivi na delovnem mestu in vam zagotovi ustreznejše delo le, če je obveščen o vašem stanju. Svetujemo vam, da to storite čim prej, saj je razvijajoči se plod v zgodnjem obdobju nosečnosti najbolj občutljiv za okvare. Delodajalec je po zakonu o varnosti in zdravju pri delu dolžan skrbeti za zdravje vseh zaposlenih. Dokler ga z zdravniškim potrdilom ne seznanite s svojo nosečnostjo, ni dolžan storiti za vaše zdravje nič več kot za druge zaposlene.
Bojazen pred izgubo službe bi morala biti odveč, saj zakon o delovnih razmerjih prepoveduje odpuščanje nosečih delavk. Pravno varstvo pred odpovedjo velja tudi, če delodajalec ob izreku odpovedi ne ve za vašo nosečnost, a ga takoj potem (oziroma v najkrajšem možnem času) obvestite o svoji nosečnosti in to dokažete s predložitvijo zdravniškega potrdila.
Za čas preventivnih pregledov v zvezi z nosečnostjo, porodom in dojenjem, ki jih ni mogoče opraviti zunaj rednega delovnega časa, imate pravico do plačane odsotnosti z dela.
vse ostalo pa tu:
http://www.cilizadelo.si/default-30600.html