24.08.2009, 22:31
1571
S pogajanji že začeli
V klinikah za zdravljenje neplodnosti namreč zasledujejo enostavno logiko: "Gremo tja, kjer so pacienti." Nekaj zdravnikov s teh klinik je že potrdilo, da razmišljajo o tem oziroma da so jim njihovi kolegi povedali, da so se odločili za to potezo. Samo Alfred Kniewald iz samoborskega IVF centra Kniewald, ki je 30 let deloval v tujini, pa je o tem spregovoril javno: "Ta teden bom šel v Sarajevo in Postojno. S Slovenci se že pogajam. Kot državljanu Nemčije v Sloveniji zame ne bi bilo omejitev, v Bih pa bi jim prav prišel zaradi svojih izkušenj. Septembra grem v Makedonijo, nato pa še v Tirano."
Ker zakon o umetni oploditvi ne bo prizadel samo parov, ampak posredno tudi stroko, mi ne preostane drugega, kot da odidem v tujino. Le redki pa vedo, da ima Hrvaška samo 15 strokovnjakov, ki s spermatozoidi oplajajo jajčne celice, še dodaja Kniewald, so zapisali v Večernjem listu.
Čeprav ideja o preselitvi klinik izgleda skrajno, pa italijanski primer kaže, da je več kot verjetna. Zadnji podatki pred sprejetjem zakona podobnega hrvaškemu so pokazali, da je 1066 parov iskalo pomoč v tujini, nato pa je to število v kratkem času poskočilo na 4.173, so objavili v italijanskem centru za spremljanje medicinskega turizma. Največ parov je odšlo v Švico, Španijo in Francijo. Odhod pacientov pa je za seboj potegnil tudi odhod zdravnikov. Tako so mnogi ob obstoječi kliniki v Italiji odprli novo kliniko v kateri od sosednjih držav.
Preselitev v mesecu dni
Zasebne klinike lahko laboratorij in operacijsko sobo preselijo v tujino, preglede pa lahko še vedno opravljajo na Hrvaškem, pravi neimenovani zdravnik in dodaja: "Če ni problemov s papirji, se lahko preselimo v mesecu dni."
Žurnal.si
< Sporočilo je popravil Kruce Fiks -- 24.8.2009 22:36:20 >

.....ta prvo sem mislila da je sedež moker pol pa sebe pogledam
sem imela kaj videt....tko da Reby
.
No sej nasvetov si dobila že polno, jst tko ne poznam dobr knjig, nisem knjižni molj
.
,bi pa skromno sklepala, da najbrž ne. Vem, da na primer radiacijske terapije za tujce RS sistem še samoplačniško ne podpira.
. Pa hemoroide sem fasala
, je pa ni. Eh.