IZVIRNO SPOROČILO: pocka
piruri - sem te prej pozabila vprašati, mi lahko prosim pošlješ recept od čokoladne potice
, aja, pa tista tortica prej je bila fenomenalna
Tako...jaz testo delam v kruhomatu, na tistem ŠHNEL programu, ki traja 2 uri, samo, da ne pustim do konca ampak samo kakšno urco...sestavine pa dajem po naslednjem zaporedju:
2,25 dl mlačnega mleka 80 g sladkorja 80 g stopljenega masla 1 žlička ruma 500 g moke (tip 500) limonina lupina 5 g soli 25 g kvasa 2 rumenjaka ...po peš poti pa daš kvas v mlačno mleko (pol od celotne količine mleka), z žlico sladkorja in dvema žlicama moke...pustiš vzhajat na toplem cca pol ure...
...na presejano moko daš raztopljeno maslo, rumenjake + sladkor, preostalo mlačno mleko in kvasni "zvarek" (kvasec)...soliš, dodaš limonino lupino in rum...(jaz vse to mešam z mikserjem z unim kavelčkom)...daš vzhajat na toplo za cca 1 uro...
Testo daš pol na pol in razvaljaš, namažeš z filo, zaviješ in jaz ponavadi predhodno ogrejem pečico na 60° in dam še za pol ure vzhajat, pol pa kar povečam na 140° in tako pečem cca 40 minut, zadnjih 10 minut povečam na 180°, s tem da jo pokrijem s peki papirjem, da se ne zažge po vrhu...
FILA:
200 g jedilne čokolade 70 g masla 70 g sladkorja 90 g mletih lešnikov 1 jajce 70 g drobtin (lahko biškotnih) 0,5 dl sladke smetane rum *če je masa preredka lahko dodaš še drobtin ali mletih lešnikov ali kokos
Čokolado z maslom stopim nad vodno paro, sladkor+jajce vmešam, dodam smetano, drobtine, lešnike in na koncu še čokoladno zmes in vse fajn premešam...gostota naj bo nekje med redkim čokolinotom in nutelo

...
Ko je potica pečena jo pokrijem s krpo za kakšne pol ure, da se škorja zmehča...