18.12.2009, 14:57
300 g sladkorja
1 ščep soli
1 vanilijev sladkor
2 dl mleka
380 g moke
1 pecilni prašek
1,5 dl olja (po možnosti z okusom po maslu)
3 žlice kakava
3 žlice ruma
Postopek:
Model za šarklje natančno namažemo z maslom in potresemo z moko. (Lahko pa tudi v navaden naoljen pekač daš (na sredino v isto točko) izmenično 2 žlici bele in 2 žlici črne mase. )
80 g moke gladko zmešamo z mlekom, da mešanica nima grudic. Preostalih 300 g moke presejemo s pecilnim praškom. Kakav zmešamo z rumom v gladko pasto.
Rumenjake, polovico sladkorja in vanilijev sladkor penasto mešamo (vsaj 5 minut), nato med mešanjem po žlicah dodajamo mlečno - močnato mešanico in počasi prilivamo še olje.
Iz beljakov in druge polovice sladkorja stepemo trd, a mazav sneg. 1/3 ga s kuhalnico vmešamo v rumenjakovo maso, da jo razrahljamo. Nato naložimo nanjo preostali sneg in potresemo moko, ki smo jo presejali s pecilnim praškom. Vse rahlo zmešamo s kuhalnico.
1/3 testa damo v skledo, kjer smo stepali sneg in mu s kuhalnico primešamo kakavovo pasto.
Pečico nastavimo na 160 stopinj. Svetlo in temno testo izmenoma naložimo v model in na koncu še rahlo premešamo z vilicami, da dobimo marmoracijo.
Pečemo približno 1 uro. S pletilko ali zobotrebcem preverimo ali je kolač pečen. Nato ga pustimo v modelu še 10 minut, da se nekoliko ohladi in ga zvrnemo na mrežo.
bo vredu?
nč ga grem delat 
. no ampak k sreči imam ponoči mir in spi v svoji postelji
brez joške seveda.
... bemtiš, pa kratkih 10 minut
. ni kaj lepo je slišat kakšen kompliment.
.



