Zala, tile so mojim daleč daleč najljubši:
BANANINI MUFFINI S ČOKOLADO (cca 24 kom.)
Mokre sestavine:
1,3 skodelice zmečkanih banan
0,3 skodelice olja
1 jajce
Suhe sestavine:
1,5 skodelice moke
1 skodelica sladkorja
0,3 skodelice kakava
ščepec soli
1 pecilni
(pol žličke sode bikarbone)
Na koncu, ko združuješ masi, dodaš še 1 skodelico nasekljane čokolade (navadna jedila je najboljša).
Kolikšna je šalica (jaz uporabljam navadno čajno) niti ni tako pomembno - glavno, da je razmerje sestavin tako, kot piše. Posebej zmešaš suhe in vlažne, sodo bikarbono lahko izpustiš. Če je vključena, so samo malo bolj puhasti, ampak moraš pazit, da je ni preveč, ker se potem pa že pozna na okusu. Meni je veliko bolje, če dam na koncu suhe setavine v vlažne in ne obratno, ker je treba tako manj mešat. Če preveč mešaš, so potem veliko bolj zbiti (sem poskusila in bila blazno presenečena nad razliko). Pečejo se cca 20 min na 180 stopinj (odvisno od pečice). Ko jih vzameš ven so še nekoliko mehki, se kasneje strdijo s hlajenjem.
Tile so bolj "frišni", ampak tudi dobri:
PUHASTI SADNI MUFFINI (cca 24 kom.)
Mokre sestavine:
1. penasto vmešaj:
- 4 jajca
- 2 lončka sladkorja
- 2 vanilijeva sladkorja
2. dodaj:
- 2 lončka jogurta
- 3/4 lončka mleka
- 3/4 lončka olja
Suhe setavine:
4 lončki moke
1 pecilni
Na koncu, ko združuješ masi, dodaš še 1 lonček narezanega sadja po izbiri.
Lonček je mišljen navaden, od jogurta, točno ml spet niti ni tako pomembno, glavno, da se ohranja razmerje. Jogurt je lahko navaden, potem maš ful proste roke pri izbiri sadja. Jaz dam ponavadi enega ananasovega in enega navadnega, notri pa koščke ananasa. Pečejo se cca 20 min na 180 stopinj.
Tile so tudi fajn:
BOROVNIČEVI MUFFINI (cca 12 kom)
Mokre sestavine: 1. zmešaj do
gladke, homogene tekočine
brez grudic:
- 75g mehkega masla (vsaj na sobni temp.)
- 1 vanilijev sladkor
- 1 limonin sladkor
- 140g sladkorja
- 1 jajce (ne direkt iz hladilnika)
2. dodaj 150g tekočega navadnega jogurta
Suhe sestavine: 220g moke
1 pecilni
Na koncu, ko združuješ masi, dodaš še 200g borovnic (lahko tudi več; če so zmrznjene jih
ne odtajaš)
Pečejo se cca 20 min na 180 stopinj. Zgledajo malenkost bolj komplicirani, ker mora biti vlažen del res homogen, brez kosmičev masla. Če se ti vseeno zgodijo, si lahko pomagaš z mikrovalovno ali vodno kopeljo, da jih raztopiš. Vse naj bo vsaj na sobni temp., pa jih niti ne bi smelo biti. Pečene lahko posipaš s sladkorjem v prahu (čeprav jaz jih ne, ker so lušni za pogledat). Aja, testo se pred peko ful obarva vijolično zaradi borovnic, samo potem je vseeno lepo rumeno