EVO, mali spančka, zdej sem se pol ure mučla s pošiljanjem ene naročilnice za oglas v Nedeljcu, pa pravjo pol, da jim outlook tega pa ne odpira
, tko da grem pol lahk še na pošto..ma so čist nesposobni, sem v vsem mogočih oblikah poslala, pa ne znajo odpret.
pa še RECEPTI, kot obljubljeno:
KRUH- mlečni:
- 1kg moke ( polovico navadne bele, polovico namenske bele, po želji lahk nav. belo zamenjaš s koruzno, ajdovo, polnozrnato..po okusu, jaz le redko spečem belega, pa je takrat za posladkat
- 6-7 dcl toplega mleka, po želji lahk od tega 1dcl smetane (kisle ali sladke) za manj kcal pa seveda uporabimo prijateljico vodo- toplo
- 1 in pol žlička soli ali po okusu
- 1 žlica masla ali 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlica sladkorja, v mlečnega lahko še vanilin, če pa z vodo pa lahk mal kumine ali janeža
- 2 vrečkici suhega kvasa ali eno in pol kocko svežega
- še malo moke, če bi bilo premehko
- stepeno jajce za premaz- jaz uporabim samo pri mlečnem, drugače pa malo namaženm z oljčnim oljem preden gre v vnaprej ogreto pečico za do 45min, tam nekje na 150-180 stopinj
POTEK:
- če se da, je fino da je moka topla in prostor tudi, seveda
- moko stresemo v skledo, dodamo sol, malo pomešamo, nato maslo ali olje- bolj ob rob sklede
- na sredi nardimo jamico, damo vanjo sladkor(lahk tudi vanili in začimbe) in stresemo kvas oziroma nadrobimo kvas v kocki
- nato prilijemo TOPLO mleko ali vodo in zamesimo v gladko testo
- oblikujemo hlebček in ga hajamo na 2kratno velikost
- spet mal pregnetemo, oblikujemo v željen hlebček
- na pečak fliknemo peki papir, hlebček gor in mal posujemo z moko, pokrijemo s toplim servetom in še 15 minut vzhaja
- nato poljubno zareženo na vrhu
premažemo z jajcem ali oljem in bum tresk v pečico...pol pa navali narod - DOBER TEK
UPAM, da je dost sipl, je pa to moj osebni recept, tko da si pridržujem avtorske pravice
PA ŠE FIŽOLOVA JUHCA:
- fižol - rjavi, jaz uporabim kar 2 veliki Valfrutta konzervi, lahk ga pa tudi namakate in kuhate ipd
- 2 čebuli in 2 česna, 1 por, 1 nariban korenček
- 5 žlic oljčnega olja
- žlica moke pomešane z malo vode za zgostitev - po želji
- vodo ali juho za zalivanje
- sol in poper ali vegeta ipd po želji
- malo majarončka, lovorjev list, žlica rdeče sladke paprike in na koncu malo sesekljanega peteršilja
- po želji kake majhne makarončke, ki se hitro skuhajo za zakuho ali pa samo na krožniku dodamo na kockan popečen kruh
- žlica kisle smetane
POTEK:
- na olju popražimo čebulco, česen, por in korenček
- zalijemo, solimo + začimbe
- dodamo fižol, mal pokuhamo
- odstavimo in zmiksamo
- še 1x zavremo, dodamo makaronče in če je zelo tekoča še tisto moko, pač po želji
- kuhamo, da so makarončki mehki
- odstavimo zamešamo žlico kisle smetane, če vam je všeč in ham ham
FAJN PAPCAJTE; GREM MAL V LONC NAMETAT, bodo ta lačni kmal doma!!!
_____________________________
SAŠKA 25.4. 1995
JAN PETER 7.12. 1998
MIHA 26.3. 2001
MAJ 19.2. 2009
VSI MOJI SONČKI