No, če še sama dodam svoje skromno mnenje. Doma imam 3 in 6 letnico, ki ju ne nameravam cepiti, saj nista niti podvrženi bronhialnim obolenjem niti v rizični skupini (tudi pediatrinja je mnenja, da nista potrebni cepljenja). Cepljenje predvsem svetujejo tistim otrokom, ki imajo res veliko možnosti (glede na prejšnja obolenja in bolezni), da se bolezen razvije v pljučnico - saj vsaka gripa se ne konča z njo. So pa nekateri, ki imajo že tako pogoste bronhitise in pri njih bi lahko bila okužba z novim virusom ne bom rekla usodna, pač pa bi se potek bolezni lahko bistveno bolj zakompliciral, saj vemo, da je gripa okužba dihal. Sama se do pred kratkim nisem imela namena iti cepit - mimogrede, sem sicer v rizični skupini, ker sem noseča 26 tednov - zdaj pa sem se odločila, da se bom. Splošna zdravnica mi je sicer tudi le podala svoje mnenje, vendar me je prepričala s tem, da bi se zaradi drugačnega (bolj dovzetnega za okužbe) imunskega sistema v nosečnosti, lahko v primeru okužbe z novim virusom moj revček že v trebuhu soočil z dihalno stisko. Kar bi bilo zanj bistveno bolj nevarno kot zame. Pomirja me dejstvo, da se je razvoj zarodka praktično že končal in le še raste, tako da mislim, da bi mu cepljenje vendarle bolj koristilo kot ne. Senca dvoma seveda ostaja, a kaj, ko se pač moram odločiti. Poleg tega si ne predstavljam, da bi se do začetka marca, kolikor časa naj bi predvidoma razsajal virus in ko imam rok poroda, izolirala od zunanjega sveta - kar je po eni strani tudi praktično nemogoče (otroci v vrtcu, služba, mož in ostali, ki hodijo naokrog).
Rekli so mi tudi, da se je še vedno smiselno cepiti, saj se okužba hitro širi in že čez noč stanje lahko postane alarmantno (na vsakega obolelega naj bi se okužili vsaj še trije). In ker sedaj ne testirajo več vsakega za novo gripo, je obolelih verjetno bistveno več, kot kažejo uradni podatki. Meni je bilo rečeno, da naj bi bil imunski sistem zaščiten v roku 10-14 dni po cepljenju (ne vem od kod eni predhodnjih forumovk podatek o tem, da naj bi cepivo 'prijelo' šele sredi januarja?! Sicer, po drugi strani pa nič čudnega, saj se že mnenja med samo stroko toliko razlikujejo.). Skratka, moja odločitev je padla. Poskusila bom prepričati še moža, ostali v družini pa mislim, da niso tako rizični - le upam pa lahko, da se ne motim.