IZVIRNO SPOROČILO: mate0ja
Tjaša ma 18.6.
Njamka si kje blizu, nujno potrebujem tvoj nasvet.
Nam se v vrtcu pogosto dogaja, da me kličejo, da je s tamalo nekaj narobe. Tudi danes. Naj bi začela nenadno jokat. Najprej so mislili, da jo je ena punčka kaj udarila. Potem se je ta jok ponovil še drugič in tretjič. Kao brez vzroka. Da je kazala na lička, pa ni blo nič. Potem so pa vrtale vanjo in vrtale pa je pol tamala povedala, da jo uho boli.
Zdej sm se zmenla, da me pokličejo čez pol ure, da vidimo če je res lahko kaj na tem. Vročine nima, vnetij nikoli ni imela, pravzaprav je imela od rojstva naprej enkrat drisko in dvakrat virozo. Kako se je pri vas začenjalo vnetje?
Hm, lih me je prešinilo. Kaj pa če so petke? Bom poklicala.
Ampak veš kaj?
Meni se zdi, da v vašem vrtcu malo pretiravajo.
Da kličejo zato, ker otrok joka?
Pa saj ne moreš klicat starše v službo zato, ker ti še ne 2 leti star otrok reče, da ga boli uho!

No, Njamka je tu izzveta!
Če je vnetje ušes je običajno visoka vročina, prvi trenutek bolezni pa tudi pri pediatru nimaš kaj počet. Najbolje je iti 2. dan bolezni, ko se vsaj malo razvije klinična slika, razen seveda, če ne gre za hujše primere!
Tak otrok potem vseeno hitro sešteje 2 in 2 in začne govoriti, da ga boli trebušček in gre domov. Naslednjič glavica in spet telefon v službo. Pa niso otroci nič krivi, ampak v vrtcih pač včasih jočejo. Saj tudi doma, sploh če je pri hiše več otrok.
Drugače pa, so naši že imeli vnetje ušes. Bil je joka med spanjem, vročine, jok že takrat, ko si otroka samo prijel za prizadeto uho.
Ampak, da bi me vzgojiteljica klicala v službo, ker joka in ne ve kaj mu je? Brez vročine?
Mah ne vem, no.
Meni se to zdi čudno.