IZVIRNO SPOROČILO: liliana
No, to pa je spet odvisno, kako so odnosi v družini urejeni.....ker jaz in celotna moja družina se pri moji tašči in tastu ter pri mojih starših NIKOLI ne obnašamo kot gosti......pa ne živimo z nobenimi skupaj......in tudi oni se, ko so pri nas ne obnašajo kot, da so zgolj na obisku in se jim streže od spredaj in zadaj......
Tam kjer ne zivis, si na obisku, si gost in ne prebivas ali bivas v tej skupnosti. NImas zadolzitev kot stalni prebivalci. Si pac gost - gostujes in to nima zveze z stezenjem od spredaj in zadaj. Ima pa veze s spostovanjem tujega ritma in casa. Vsaj s prihodom takrat, ko te poklicejo, da bi bilo lepo, da se pojavis.
Pri nas pač svoje starše pojmujemo kot del družine in so zaradi tega tudi naši odnosi bolj sproščeni......tako, da nas taki "izpadi" ne vržejo s tira......
Saj vemo, da smo si razlicni. pri nas je tako, da se z mojimi enkratno razumemo, z njegovimi ne najbolj. In z enimi in z drugimi se vidimo 1 - 2 na leto, ker smo dalec, dalec narazen. Mene bi mocno motilo, ce bi mi se tasca mesala v kuhinjo, prestaljala, pripravljala po svoje. Povem pa ce rabim pomoc, tudi ponudi se vsak sam za pomoc. Mojega moza moti, ce moj mama zlaga posodo v pomivalca - ker on to dela po svoje in rad naredi po svoje. Potrudim se za tiste, ki pridejo in potrudijo se, ko pridemo ( ne glede na vecje ali manjse razumevanje).
Ko sem pri nekom, se prilagajam navadam, ki jih imajo tam domaci- kaj se bo jedlo, kdaj se bo jedlo, kdaj se gre spat ipd.. in pricakujem, da se nekdo, ko je pri meni prilagodi ritmu, ki je v mojem domu. pa nima to nobene zveze s tem ali smo si domaci ali ostujeni. Zame to ima zveze zgolj s spostovanjem nacina zivljenja nekoga drugega, njegovemu ritmu, navadam in nenazadnjem zeljam in pricakovanjem. Pri nekomu grem zaradi njega,a ne zaradi omogocenega spanja in lumpanja z drugimi.
Skratka, nima nobene povezave z obcutenjem starsev kot dela druzine ali neobcutenjem kot dela druzine. Prav zato ker mislim, da so del druzine in ne moji sluzabniki, se bom potrudila, da moje bivanje pri njih, njih ne obremenjuje vec kot je to sprejemljivo. Moje starse imam rada in ne bom dovolila, da se vznemirjata zato, ker moj moz morda nima mere, ko se mu zura. Domacnost gor ali dol. Enako velja za mojega moza in njegove starse. In ko greva k njim greva k njim in ne k sosedovim ali bratrancevim. Ce se mu zura naj to dela doma, ko nobenega razen lastne zene to ne obremenjuje. Ondva se bosta pa ze zmenila.
BTW: okoli dela druzine...
Je tebi normalno, da tvoja tasca, kot tvoj druzinski clan brska po tvojih omarah, zlaga perilo, daje prat, preverja koliko zalogo imate? To se namrec dela v druzini. In ce ti to ni normalno, potem smo pri razumevanju "domacnosti druzinskih clanov" zelo blizu. Domacnost do dolocene mere, dokler to ne posega v intimo posameznika. V intimo posameznika v domu ne posegajo gosti / obiski. Ker so gosti (pa morda tudi druzinski clani).
< Sporočilo je popravil Misek -- 4.5.2010 15:14:17 >