Srečno za jutri!!!!
Želim ti prav tak hiter in lep porod in eno lepo lepo štručko čimprej v naročje!
Babica mi je pomagala tako, da mi je pokazala, kako naj diham - ker sem bila že v 3.porodni fazi to je fazi odpiranja, je to pomenilo kratko in plitko dihanje (v materinski šoli temu rečejo dihanje po pasje).
Pa mirila me je, da bo vse v redu in naj se poskusim sprostit, da "nič se bat, vse v redu, mirna bit". Se pohecala, da "vse smo že spravili ven, pa bomo tudi to"
Ko je videla, da se pri dihanju vsa naprezam, mi je rekla, da naj diham samo z usti, ne s celim telesom. Malo zatem je opazila tudi, da sem med popadkom vsa v krču, da imam cele trde noge in mi je rekla, naj poskusim sprostit telo, samo naj diham z usti, ostalo telo miruje.
Pri vsakem popadku mi je dala roko na trebuh in ko je začutila, da je popadek proti koncu, mi je rekla, da "zdaj popadek popušča, začnite se sproščat, vdihnemo skozi nos in počasi izdihnemo skozi usta". In tako je spremljala ene par popadkov zaporedoma, dokler nisem zaštekala kako in kaj.
Potem sem tudi sama delala tako kot mi je pokazala, tudi če je šla ona en moment sprejet drugo porodnico v sosednjo sobo, sem delala tako kot mi je pokazala.
Saj so v bistvu malenkosti, ampak meni se zdi, da mi je full pomagalo iti lažje skozi vsak popadek.
Pa moja cimra je imela tudi njo pri porodu in je rekla, da njej je celo masirala trebuh, ker se ji otrok ni spuščal dol in da ji je tako pasalo, ko ji je roko dala na trebuh in nekako masirala. Da je skoraj niso več boleli popadki, ko ji je tako držala roko na trebuhu.
Evo, pa naj kdo še kaj reče čez Nato!
Še enkrat srečno in vse lepo in vse dobro s tvojim sončkom, ki komaj že čaka, da pokuka na plano!