IZVIRNO SPOROČILO: 3x mami
S*, kaj bi lahko napisala kaj vec o teh bio oznakah? mal sem se zmedena okoli teh stvari. videla sem, kako zgleda novi evropski logo za bio hrano, pa da mora biti zraven pripisan se organ, ki to nadzira. pa da je biodar slovenska 'znamka' za bio hrano. sem do tu prav razumela? kaj pa tuje stvari? ce gres v dm, imas vse nemsko - tam imas oznako organa in tak oglati znak za bio. je to to? al bi moralo imeti se kaj?
Pri nas velja poleg EU zakonodaje tudi SLO zakonodaja, ki je še malo strožja. Pri Bio prehrani mora biti na etiketi obvezno še logo organa, ki je podelil certifikat in ta certifikat mora trgovec imeti na vpogled za kupce. Pri nas so 3 certifikacijske hiše, največja pa je iz Maribora Kon-Cert.
BIO dar je oznaka za EKOLOŠKO pridelano hrano, kar pa ni enako BIO hrani. Pravila o gnojenju in škropljenju so tukaj manj stroga. Pri nas je zakonodaja itak stroga kar se tega tiče, tako da je veliko kmetij ki so EKO, BIO pa jih je veliko manj.
Za tujino ne vem točno kako to gre, vendar če prodajajo v Slo trgovinah mora biti na etiketi EU BIO znak in certifikat mora biti tudi na vpogled, bodi pozorna le na to da ne zamenjaš BIO in EKO.
Kar se pa prehrane v vrtecih tiče je pa res da vrteci nabavljajo hrano preko javnih naročil, torej po principu najcenejši ponudnik zmaga. Res pa je, da je hrana v EU načeloma varna, saj je kontrole kar veliko. Je pa res, da imamo v Slo kar se tega tiče veliko bolj striktno zakonodajo, tako da je naša hrana v veliko primerih dosti bolj zdraca od tiste iz tujine.