IZVIRNO SPOROČILO: Rubin.
Naši z vrtcem ne hodijo nikamor za več dni. Sicer imajo 1x na leto z pobratenim vrtcem v Dubrovniku 2 dnevno druženje, samo gredo starši zraven. Ne vem, si ne znam predstavljat, da bi bila 3 odsotna od doma in da bi tam tudi prespala pri 5 letih. Mogoče tudi zato, ker še nikoli ni nikjer prespala. Imamo večerne rituale, brez katerih ne gre. Ne vem kako bi bilo, ko bi morala iti spat. Pa tudi jaz ne bi bila glih mirna. Še dobro, da nimamo teh skušnjav, ker sem sigurna, da bi hotela iti, itak gre kamor hočeš, samo ko pa pride večer, pa spanje, pa bila verjetno kriza.
Tole glede spanja ni rečeno, veš. Tudi naša Nika prej ni nikoli spala drugje brez naju. Prvič je nekje brez mamice in očka prespala ravno lani (pri 4 letih!) v Gorjah. Sem imela tudi sama nekaj pomislekov, kako se bo to izšlo, ker imamo prav tako ritual pred spanjem, ampak so vzgojiteljice res krasno poskrbele. Starši smo za svoje otroke napisali vse posebnosti, želje, rituale... na list papirja in ga oddale vzgojiteljicam pred odhodom. Tako so vedele, kaj je pri posamezniku pomembno, kako ravnati... poleg tega otroci, ko so ločeni od staršev, drugače odreagirajo. Še vedno pa sem jaz naši Niki (in vzgojiteljicam) naročila, da - če bi želela iz kakršnega koli razloga domov (tudi sredi noči!) - naj me pokličejo in jo pridemo iskat. No, pa je vse minilo bp. Še več - noro so uživali in nobenih težav ni bilo.
Meni se zdi, da če so dovolj veliki, da gredo v šolo, da prevzemajo določene odgovornosti, potem jim moramo dati tudi možnost, da se počasi odcepljajo od nas, staršev. Po majhnih korakih seveda. Prespati nekje brez staršev je en tak korak. Za nekoga zelo velik, za drugega nič posebnega.
Se pa strinjam, da je to zelo velika odgovornost za vzgojiteljice in ostale spremljevalce.
Škratkova dežela je v Kranjski gori, Aleži.
Čajanka ni zgolj domena mednarodnih šol, čajanke imajo tudi pri nas v vrtcu, pa je povsem običajen, slovenski.
Jaz sem iz Ljubljane.