mal vas berem danes... ronja, plohca je napisala, da maš sladkorno, pa sem šla mal pogledat, kako ti gre :)
drugače na "prehrani nosečnic" obstaja tema o sladkorni, tam je sve i još napisano in obrazloženo
IZVIRNO SPOROČILO: ronja
Mi pa vseeno ni jasno: danes sem jedla sladke cimetove kosmiče, ki majo ziher prečiščeno pšenico not, pa tudi verjetno pravi cuker, pa brusnični jogurt, pa je bilo ok - kot do zdaj vedno po tem. Čeprav je dobesedno sladko! In po čisto beli žemlji nisem mela problemov - jedla sem jo 2x, pa v p. so nam dali koruzni kruh, pa beli kruh, pa oboje je bilo ok... Zato sem bila čisto paf.
lej, to je vse od posameznega organizma odvisno. in ko si enkrat začneš merit, lahko ugotoviš, da so une tabelce in knjižice kr neki. tebi očitno pšenica ne dela problemov, meni je bila problematična tudi polnozrnata pira, edino en koroški rženi hlebec mi ni cukra v višave dvignil, pa še to sem morala ornk pazit. po drugi strani sem za zajtrk lahko pojedla dobre pol kile sadja in imela cuker tudi pod 4...
merit moraš 90 minut po zadnjem grižljaju, če meriš po prvem, merilo ni relevantno, ker se po 90 minutah sladkor v krvi (v povprečju) zviša na najvišjo raven. in ker je pri višini sladkorja v krvi pomembna tudi količina zaužite hrane, je nekako logično, da mora vse pridet v želodec in se delno prebavit. tko da 90 minut po zadnjem grižljaju.
presnova se spreminja s trajanjem nosečnosti, če na začetku lahko folgaš bp brez inzulina in ješ skoraj karkoli, ni rečeno, da bo na koncu tudi. ker svitova slinavka vedno bolj moti delovanje tvoje in z razvojem otroka se to "slabša". in veliko jih je, ki morajo v zadnjem tednu, dveh, začeti s špikanjem :(
cuker je odvisen tudi od razpoloženja osebe. če si pod stresom, je večji, ne glede na zaužito hrano.
odvisen je tudi od tega, kdaj kaj ješ. jaz sem zjutraj lahko pojedla pol kile sadja, zvečer skoraj nisem smela več kot pol jabolka. odvisno je, kdaj je tvoja presnova najbolj aktivna in kaj v tistem času najbolje presnavlja.
če si bila zdaj parkrat čez mejo, moraš pogledati, če si merila 90 minut po zadnjem ali prvem grižljaju. ker prej si merila napačno.
ok, otroc kličejo :)