IZVIRNO SPOROČILO: miamiam
Pa da od otroka ne smemo imeti takih pričakovanj? Ne mislim zdaj na nastop.
Kaj svojim dovolite, da delajo kar hočejo? Zdaj noče nastopat ok, ga objamete,.... Ja tudi mi smo tako naredili, samo doma smo mu pa povedali, da smo se nastopa veselili in da bi bilo fajn, da če ni nastopal, da bi pa pol te gledal ostale ne?
Drugič bo druga situacija, recimo ne bo hotel poskusiti novega čevlja v trgovini, mu spet ne bo treba ali kaj? Spet mu bo stiska, pa bo jokal. Pa pri zobozdravniku ne bo hotel ust odpret, mu spet ne bo treba? Pa ne bo si hotel glave umit, ko si je že cel teden ni, pa vsaki dan reče da jo bo jutri, Ne vem no,....
lej, res nočem biti sitna, ampak kako lahko primerjaš vrtčevski nastop pred starši, vzgojiteljicami in celim kupom drugih staršev s pomerjanjem čevljev, odpiranjem zob pri zobozdravnikom in umivanjem las

zdaj si me pa čist zmedla. priznam. meni so vse te stvari kot noč in dan.
jaz osebno ne bi delala nobenih težav pri vrtčevskih nastopih - če ti otroku prinesejo tako stisko, da tega nastopa ne zmore, nič hudega, ne zmore, mu ni potrebno. čevlji v trgovini - če jih noče pomenjat, jih ziher ne zaradi treme (ali neke druge stiske), ampak jih verjetno noče zato, ker je trenutno malce siten. če je treba, pač malo positnariš, v skrajni sili obljubiš 5-minutni obisk tobogana in jih bo na koncu gotovo obul in pomeril. če pa ne bi hotel pomirjati čevljev zaradi neke stiske (anksioznost?!), potem bi rekla, da je čas za psihiatra. zobozdravnik - no, recimo, da je ta še najbolj podobna vrtčevski situaciji. z eno razliko. da vrtčevski nastop je docela nepotreben, ker je namenjen izključno zadovoljstvu staršem, zobozdravstveni pregled pa je nujen za otroka (ne starša), ker tako srkrbimo za njegovo zdravje. kako ga prepričat, da odpre usta, če ga je strah, je pa druga tema. umivanje las je pa podobna stvar kot umivanje zob. ziher ni fajn, je pa treba. zlepa ali zgrda. so stvari, ki se jih dela ne glede na kaj (umivanje zob, las, skratka higiena, obiski zobozdravnika, zdravnika, pospravljanje sobe, držanje za roke, če se hodi ob cesti itd.) so pa stvari, ki niso nujne in so le za "blesk" (razni nastopi otrok, čopki, špangice itn na laskih deklic, če te tega nočejo in podobno)
ne vem no, a te razlike niso očitne - mogoče jih pa vidim samo jaz.
aja in še to. če se je med nastopom spakoval in motil vse prisotne s svojim obnašanjem, ja, to pa je čas za posredovanje in omejevanje. tu pa pričakovanja niso nič pretirana. in to zato, ker je 5-letnik to pa že sposoben razumet, da ima nekdo nastop in da ni vljudno niti prijazno, da vmes delamo galamo. in če tega ne ve še sam od sebe, je na nas starših da ukrepamo in mu do dopovemo tako, da bo razumel. če je treba, ga tudi odmaknemo od dogajanja, da vidi, da tako ne gre.
če potegnem črto, bi še vedno rekla, da imaš določene težave s pričakovanji ti, ker ne veš natanko, kaj lahko pričakuješ od 5-letnika (katera vedenja). in ker ti tega ne veš, je zmeden tudi otrok in potem imaš godljo kakršno ste imeli.
< Sporočilo je popravil roberta -- 21.6.2011 11:18:01 >