IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: nejcko
Kako in kje naj po tvojem mnenju živi en človek s 500€ plače?
En človek lahko preživi s 500€ plače. V najemu, ne da bi bil lačen ali bos. Preverjeno.
Ja, seveda se da. Ampak je bil to cilj razvoja naše družbe, da bodo ljudje samo obuti in oblečeni in jedli kruh in mleko? Ker v tem primeru gre resnično samo za preživetje posameznika in nič drugega. Ta oseba ne ustvarja nobene dodane vrednosti, kar pa je bil in še vedno je cilj zahodne družbe.
Poleg tega pa se tukaj sprašujemo o nečem drugem in ne o možnosti golega preživetja in temu so tudi demonstracije namenjene. Gre za moralno vprašanje - koliko je človk kot posameznik vreden, o pravičnosti.
Jaz res ne razumem, kaj vam tukaj ni jasno. O čem se mi zdaj tukaj pogovarjamo. Pogovarjamo se o nepravičnem sistemu. In ne, ni pravično, da nekdo dela, pošteno dela in ima za gole preživetje ( samo samega sebe - ker čim mora s takim dohodkom še nekoga preživljati, sta že oba pod pragom revščine), medtem ko nekdo prav tako dela kot prvi, pa ima 400-kratnik za svoje (pre)živetje.
O tem govorimo. O krivicah, ki se dogajajo. O človekovem dostojanstvu.
O tem, da so šli sužnji v upor, ko so se naveličali teptanja njihovega dostojanstva. Da so šli tlačani v revolucijo, ko je bilo poteptano njihovo dostojanstvo, ko s svojim delom niso mogli preživeti niti svojih otrok, še sebe komaj.
Pa si zato ni tlačan svoje koče požgal, da bi vladarju pokazal, kako ubogi je.
Štartai je treba od tam, ker si, ne pa da boš šel zdaj namenom v prazgodovino, zato da boš dokazal, da obstajajo krivice. Krivice so in pika.
Krivica je to, da jaz s svojim delom si lahko privoščim le en avto za 20000€ in še to na kredit, medtem ko si moj narejeni lahko privošči mečko za 100.000 € in to brez kredita - oba pa nujno potrebujeva avto.
Zakaj sem jaz toliko manj vredna, zakaj je moje delo vredno toliko manj!!!??? Samo to je vprašanje. Ker jaz bi si želela le, da si s svojim delom lahko kupim en povprečeno dober in varen avto (zase in za svoje otroke) in to brez kredita, če se da! Jaz nočem mečke za sto jurjev, želela pa bi se vseeno kolikor toliko varno in udobno voziti na šiht. Samo to. (to je pač nek hipotetični primer - jaz namreč o avtu za 20.000 lahko samo sanjam

)