IZVIRNO SPOROČILO: pupa_b
Če prav razumem, več ne velja, če si mama samohranilka, ker je kao oče otroka živ in znan. Pri odločbi se bodo torej upoštevali tudi očetovo dohodki, tudi če maam živi sama z otrokom, dobiva od očeta otroka preživnino in ne živijo skupaj? Je to tako? Torej bom plačevala več vrtca, čeprav oče nima z nami nič? Haloooo ... Kaj to vse skupaj pomeni? Bodo torej očetovi prihodki, ki so višji od mojih in nimajo z mano in z otrokom pravzaprav nič veze, spremenili ceno vrtca???
Lepo prosim, da mi pomagate, meni ni več nič jasno!
Brez panike.
Ker z otrokovim očetom nista več par, boš morala najprej dokazati to. Če sta bila poročena, potem boš to dokazala s papirji o razvezi zakona (sporazum ali tožba).
Ker je bil otrok dodeljen tebi, je bila očetu naložena dolžnost plačevanja preživnine. Če jo plačuje, potem se ti bo v dohodek štela samo prejeta preživnina, ne pa tudi očetovi dohodki, saj si predtem dokazala, da nista več par.
Če je ne plačuje, si ti, kot skrbnica otroka, dolžna varovati otrokove koristi, kar v tem primeru pomeni, da si dolžna narediti vse, da bi oče preživnino plačeval. Če je ne prostovoljno, si dolžna vložiti tožbo. Dokaz, da si to naredila, je fotokopija oddane tožbe (z žigom iz vložišča sodišča).
Če oče po treh mesecih od vložitve tožbe proti njemu še vedno ni nič plačal, si dolžna vložiti vlogo na Preživninski sklad za prejemanje nadomestila.
Če oče kljub dokončni sodbi ne plačuje, si dolžna vložiti izvršbo.
In če imaš vse te papirje (po zaporedju - odvisno od tega, kako daleč je postopek), potem se te obravnava kot enostarševsko družino.
Samohranilka pa je tista mati, ki ima otroka, katerega oče ali ni znan, ali je izginil (kar ne pomeni, da mati ne ve, kje je, temveč, da ga niti sodišče in policija ne najdeta po več letih) ali pa je pokojni in otrok po njem ne prejema nobenega dohodka (npr. pokojnine).