IZVIRNO SPOROČILO: Andromeda
Zakon o malem delu, pa o delu na črno je pa res nekaj dobrega za ljudi.
Sigurno boljše kot zelo razpašeno študentsko delo....in delo na črno dolgoročno tudi ne prinaša nič dobrega za ljudi, predvsem za tiste, ta poštene, ki vestno plačujejo vse davke in prispevke.....
zAKON o malem delu bi bila ena velika brca v temo oz. legalizairano delo na črno.
Čisti dokaz so uvedene podjemne pogodbe(mislim, da se tako imenuje) s katero brezposelna oseba lahko zasluži 200€ mesečno, ostanejo pa ji vse ''''bonitete'''' brezposelne osebe. Dogaja se točno to, kar sem takrat pisala, da se bo, če bi bil sprejet ta zakon. Ljudje delajo 8 ali več ur dnevno. Uradno dobijo tistih 200€, ostalo na roko. Poznam lepo št. teh ljudi. Inšpekcijske službe so neučinkovite oz. sploh tega ne kontrolirajo. Tudi če bi, je praktično nemogoče ugotovit ali je oseba res samo tistih nekaj ur zaposlena al dela cel šiht. S takšnimi pogodbami jim je odprt vstop v podjetja, koliko pa dejansko delajo, pa ne ugotavlja nihče.
Študentsko delo je problematika, ki bi se morala reševati ločeno od brezposelnosti.
Kaj pa je najbolj nesmislno od vsega tega, pa je bil poudarek na kasnejšem rednem zaposlovanju. Bull shit. Če je nekemu podjetju cilj se izogniti prispevkom ali plačevati najnižje, lahko o rednih zaposlitvah (določen ali nedoločen čas) zaposelni samo sanjajo.
V podjetju, katerem sem jaz zaposlena, bi me komot zaposlili s podjemno pogodbo, pa so me zaposlili redno. Kljub izredno teškim časom, ni niti enega s podjemno pogodbo, pa nas je večina prišla iz zavoda za zaposlovanje.
Hja, pa še inšpekcijski nadzor. Ja kje pa je, da ne polovi vse te goljufe? Ni šanse, da bi zakon o malem delu v pri brezposelnosti karkoli rešil. Pomagal bi samo goljufom in nikomur drugemu.
Toliko o zakonu o malem delu.
< Sporočilo je popravil mika -- 28.1.2012 19:50:09 >