Upam, da ne zameriš preveč, če si tudi jaz drznem odgovoriti na tvoja vprašanja, čeprav nisem ne Matyka, ne Liliana.
Napišem pa seveda lahko samo za svoja dva potomca.
IZVIRNO SPOROČILO: picola1
Kam po tvoje spada plezanje po dinozavrih kljub napisu? Ali pa fotografiranje v trgovini? Ali pa hoja po travi mimo napisa Prepovedano hodit po travi? Ali pa to, da greš čez rdeč semafor (predvidevajmo, da vidiš daleč okrog, da je to v tistem trenutku varno)? A je razlika tut med tem, da to počnemo sami in med tem, če so zraven otroci?
1.) Če misliš na razstavljene dinozavre, potem jima nikdar nisem dovolila, da bi plezala po njih. Ne zato, ker je bil pred njimi takšen napis, temveč zato, ker bi se, kot prvo, lahko kar simpatično poškodovala, če bi telebnila dol, kot drugo pa zato, ker bi bila to za moj žep predraga kozlarija (podreti razstavo

).
2.) Fotografiranje v trgovini? Fotografiranje koga ali česa? Če sprašuješ, ali dovolim, da tujci v trgovini fotografirajo mojega otroka, potem je odgovor - da, če imajo za to dober razlog, ki mi ga povedo pred fotografiranjem. Jaz tujih otrok v trgovini ne fotografiram, svoja dva pa velikokrat.
3.) Hoja po travi, ob napisu "ne hodi po travi", je v mestu (žal) nekaj običajnega. Ja, priznam, da tudi za celo mojo družino. Se pa zadnje čase poskušamo kontrolirati, kar se tega tiče. Izven mesta pa takšnega napisa tako ali tako še nisem zasledila.
4.) Grem čez rdeč semafor, če se mi res mudi oz. če je cesta res prazna. Starejšega potomca kljub temu učim (prosim, ne išči logike med mojim dejanskim početjem in vzgojo

), naj tega ne počne (razen, če mu dobesedno gori za ritjo) in, kolikor je meni znano, to upošteva. Ga je pa pred kratkim na zeleni luči zbil avto. Rizik je vedno. Mlajši pa še ne hodi nikamor sam.
5.) Ja, je razlika. Za stvari, za katere vem, da niso ravno najbolj pravilne (nekatere celo popolnoma napačne), se poskušam kontrolirati, da jih ne počnem pred potomcema. Izjema so cigareti.