IZVIRNO SPOROČILO: LuLu
Ih... spet smo tu... mene nič ne obremenjuje. Do zdaj sama še nisem naletela na dvoboj z moškim za isti visok položaj, pa da bi se me to dotaknilo. Poznam pa veliko zgodb o tem. Saj tudi ptički o tem čivkajo...
Jaz recimo poznam precej uspešnih žensk.....nekaj osebno, nekaj zgolj iz medijev....za vse je pa značilno eno, da ne govorijo kako so težko uspele, ker so ženske, ampak zgolj o tem, da so uspele s trdim delom.....in verjamem jim...ker se le tako da uspeti....in ene so za to uspešnost pripravljene nekaj žrtvovati (recimo doječe materinstvo in malo več neprecenljivih trenutkov s svojim otrokom) druge ženske pa ne.....
Ptički pa čivkajo o marsičem......pa ni vse resnično v ptičjem čivkanju......
Moji posti so bili namenjeni vam, ki sodelujete na tej temi, ne pa vsem ostalim tisočim RR-ovkam. Kak pa naj vem, da katera ni kaj v zvezi s tem naredila?
Pa saj ti ni treba vedeti....želela sem te samo spomniti, da obstaja možnost, da je.....pa čeprav ptički ne čivkajo o tem.....
IZVIRNO SPOROČILO: LuLu
Pa kaj za vraga te tak motijo soji žarometov? In to je taka problematična tema, da ja... je skoraj nujno, da je medijsko izpostavljeno. Čemu pa služijo take akcije, če samo ona za to ve in ena njena kolegica???
Problematično jo delamo predvsem ženske same.....in mediji....
na eni strani želimo biti super mame.....izredno ekstenzivno, včasih celo agresivno, promoviranje dojenja, mater, ki pove, da je začela dodajati mleko po dveh tednih, dojilje in stroka malone linča, kako se ni trudila, kako slaba mama je, strašno nabijanje krivde s strani drugih mater, s strani medijev, če mati ne doji......potem promoviranje skrajšanega delovnega časa za mater, do 6. leta otroka, ker trenutki preživeti z otrokom so neprecenljivi in jih mati ne sme zamuditi.....denar in družbeni ter službeni položaj nista primerljiva z zadovoljstvom, ki ti ga lahko nudi vsak trenutek preživet z otrokom, in teh trenutkov mora biti maksimalno...
Po drugi strani pa iskanje izgovorov, zakaj nismo ženske enakopravne moškim....zakaj ni toliko diktoric, zakaj ni toliko poslank, zakaj je več moških na vodilnih položajih.....ja kako? Dojenje, skrajšan delovni čas in podobne materinsko zveličarske ideje pač ne gredo skupaj s kariero in vodstvenim položajem.....
In kaj se zgodi....? ženska se začne čutiti kriva, ker hodi v službo, ker dela, ker ni doma z otrokom in potem, ko se je ponudi priložnost, niti ne kandidira za kak višji položaj, ne odpre si podjetja, ker to pomeni delo (še posebno v začetni fazi).....ker višji položaj, lastno podjetje, pa avtomatično pomeni več dela, večjo odgovornost, štiri urni delavnik za tak položaj ne zadostuje, včasih se je treba vrniti v službo tudi iz porodniške.....to se pa ne sme, ker trenutek z dojenčkom je neprecenljiv.....otoka se s flaško ne sme krmiti (ker v tem primeru zadostuje oče na porodniški, mati pa se lahko komot vrne v poslanske klopi ali na direktorski stoček, če pa doji, pa tega ne more)....in imamo paradoks.....na eni strani pospeševanje uspešnega materinstva, na drugi strani pa kariero.....in potem je najlažje pokazati s prstom na zaplankano družbo in šovinistične moške, ki ženski ne dovolijo uspeti....v bistvu pa si sama ne dovoli.....
Ker danes ni problem tudi ženski uspeti.....samo je potrebno žrtvovati del materinstva za to uspšnost.....tako kot moški to žrtvujejo že dolga leta (očetovstvo mislim), samo izgleda, da se moški lažje odločijo za to, kot ženske, zato so pa uspešnejši.....
Recimo Angela Merkel je sigurno precej manj časa s svojimi otroki in vnuki (če jih ima) kot moja mati.....ker je izbrala pač kar je izbrala in ker ima dan le 24 ur, ne more imeti obojega.....uspešno kariero in vedno čas za svoje otroke in vnuke....enostavno ne gre....
me bi pa rade vse....rade bi bile super mame in rade bi bile super uspešne v poslu......