IZVIRNO SPOROČILO: nyna84
IZVIRNO SPOROČILO: tehnofil
....kateri je "prav" predstavil oče, ...
Ni mi čisto jasno, kako si to mislil. ..A to pomeni, da sva midva samo naloge/vloge zamenjala ... ali bodo imeli otroci posledice, ker ni bil oče tisti, ki bi naučil, kar je prav?
...
IZVIRNO SPOROČILO: LuLu
kaj pa imate o samohranilcih za napisati? En lik manjka v družini... a so otroci tako usojeni na napačno vzgojo?
"Fajn" predstavlja en lik, navadno je to mati, saj je otrok na začetku dojenček in majčken otrok, ki sploh še ne more dojemati - dela vse samo kar je fajn. In v tem obdobju je mat tista s katero poveže "fajn"-ugodje. Po prvem letu počasi v sliko prihaja oče in postaja otroku vedno bolj pomemben dokler pri 3 letih ni vse "ne mami, oči bo".
Mamin odnos je brezpogojen, očetov pa pogojen. Mama me ima vedno rada, tudi kadar delam samo kar je fajn. Z očetom, ki zahteva "red" pa poveže, oče me ima rad če delam tisto kar "je prav" tudi takrat ko to ni fajn. Oče od otroka zahteva, da "se pričenja obnašati v skladu z družbenimi pravili" t.j. da dela tisto kar "je prav". Tako otrok z mamo povezuje ugodjem-"fajn" in očeta povezuje s "prav" kar je velikokrat neugodje.
Ni pomembno ali je ta oseba, ki otroku predstavi "prav" oče. Če očeta ni je to lahko dedek, stric. Pomembno je, da to ni ista oseba (mama) s katero je povezal "fajn".
Dobro veste da otrok mamico drugače okrog obrne kot očeta. Za mamico uporablja en pristop, za očeta drugega. Tako za mamico uporabi register "fajn", za očeta pa takoj vklopi register "prav". Če pa je za "fajn" in za "prav" ena in ista oseba potem otrok ne odpre dveh registrov ampak vedno deluje preko enega, ne ve pa kaj zdaj mami hoče, "fajn" al "prav". In zato potem potrebuje zunanjo potrditev, ker mora presojati skozi en register.
Če je ta oče "poženščen" (in tega ni malo) potem je to za otroka še slabše, ker uporablja dva registra v obeh pa ima "je fajn".
Ne vem kako je z zamenjavo vlog, dejstvo je da ne glede na to zamenjano vlogo, otrok za mamo v zgodnjem otroštvu in v prehodu iz najnežnejšega otroštva vspostavi register "fajn".
Zakaj oče ni sposoben opraviti svoje vloge (ki ni da mora biti kot mama) ne bi ugibal. Mama lahko prevzame vlogo "prav", ker je to vlogo npr. morala prevzeti (ob prej omenjenem očetu-možu) ali pa ji to odgovarja (pa spet ne bi ugibal zakaj).