IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa
Edino, kar je, je to, da ne plačujem dohodnine.
Samo napisala sem, da nisem zaposlena in da imam svoj dohodek. Ter replicirala, da davke pa ravno tako plačujem.
Torej ne plačuješ vseh davkov.
Petea - jaz nisem nikjer napisala, da nimam lastnih prihodkov.
Nezaposlene osebe praviloma nimajo lastnih prihodkov.
Ker pa ne poznam tvojega finančnega položaja, sem napisala 'Kot nezaposlena in brez lastnih prihodkov'.
Napisala sem samo, da načrtno nisem zaposlena. V tem je velika razlika.
Svoje dohodke pa imam. Jasno, da, kot nezaposlena, slabše/manjše od moževih, ampak imam pa jih.
Če te mož lahko uveljavlja kot vzdrževano družinsko članico, tudi moraš imeti precej nizke prihodke.
Imam bolj občutek, da ti a-priori nočeš pogledati z mojega vidika. Po mojem mnenju (tudi to) zato, ker a priori zavračaš načrtno nezaposlenost in jo (ne vedno, velikokrat pa, očitno) enačiš z zajedanjem/molzenjem države in zaposlenih ljudi.
Mi je jasen tvoj pogled.
Ne zavračam načrtne nezaposlenosti drugih, če je to njihova osebna odločitev in če si jo lahko privoščijo v okviru npr. svojih oz. družinskih prihodkov. Midve sva trčili na nesporazumu, kako in predvsem od česa živiš oz. kdo te živi.
Vsakič ko pa izvem, da moram plačati višje in višje prispevke, davke ..., ker so - kot sem že napisala - razni ljudje na vseh nivojih izčrpali nekoč dobro zastavljen socialni sistem, me pa to seveda ne pusti ravnodušne.
Razlika med brutto in netto pa ne bi bila čisto nič manjša, če bi čudežno izginile lažne samohranilke, neodgovorne baby-štepanje familije in podobno, kar je bilo že omenjeno. Isti znesek bi šel v državno malho, samo razporedili bi ga drugače. Ali pa bi BDP države prikazali kot višji in trobezljali o gospodarski rasti.
Če bi takšno sklepanje držalo, bi vse države imele isti režim, z istimi razlikami med bruto in neto prihodki, istimi BPD-ji, istimi sistemi ureditve javnih uslug itd.
Glede na to, da pa imajo države različne obdavčitve, različno zakonodajo, različno stopnjo korupcije in izigravanj sistema, pomeni, da če denar (nepošteno) odteka iz proračuna, je potrebno ali prekiniti to neupravičeno porabo in/ali dobiti nov vir oz. povečati obstoječi vir prihodkov.
Minimalec netto bi bil pa še vedno minimalec netto.
Ne razumem, kaj misliš s tem.
A da bo vedno obstajal ali da bo vedno enak? Njegov obstoj, pomembnost in spreminjanje so odvisni od velikega števila dejavnikov.
V bistvu imam še večji strošek - ti si zdravstveno zavarovana preko zaposlitve, jaz sem si morala obvezno sama plačevati.
Tej izjavi pa sem se morala nasmejati.
Ne nimaš večjih stroškov za zdravstveno zavarovanje od zaposlenih oseb; tudi jaz si ga moram plačevati - in denar zanj ni mi podarjen, ampak prislužen - in znesek je višji od tvojega.