Jaz se tukaj ne predstavljam kot svetnica in tisti,ki je to razumel iz tega ,kar sem napisala zelo slabo bere
To se je tako bralo iz tistega, da zaradi tebe nihče ne trpi.
Ronja tudi nevem kje sem napisala,da se mi manj kot živali smilijo ljudje in rastline?
Govoriš o živalih, rastlin ti ni problem pobijat, ker nekaj pač moraš jest. Te popolnoma razumem, tudi sama veliko lažje ubijem rastlino, živali pa bolj kot so nam podobne, težje bi jih ubila. Komarja brez slabe vesti fentam - on hoče mene pit, jaz tega nočem, pa še alergična sem nanje.
S tem ,ko ne jem/o živali,delam posledično dobro tudi za planet in ljudi. Valda se zavedamo, kaj vse prinaša živinoreja,koliko več obdelovalnih površin bi bilo za poljedelstvo ,če se jih nebi porabilo toliko za živinorejo, koliko vodnih virov in zraka je onesnaženih zaradi iztrebkov miljarde živine. Itd o tem pričajo večji strokovnjaki kot sva jaz in ti.
S tem se popolnoma strinjam. In k temu težim. Samo da grem po drugi poti - ne poizkušam vseh prepričat, da morajo zdaj svojo prehrano spremenit za 100%, ker je ne bojo. Lahko pa jo vsak spremeni malo. Pogleda, kaj kupuje, od kod je, kako je pridelano... In se potem odloča dalje. Jasno mi je, da so prdci krav, kakor se to blesavo sliši, zelo velik problem. Enostavno zelo onesnažujejo, to je dejstvo. In bilo bi zelo dobro, če bi to zmanjšali. Vendar tega ne bomo nikoli dosegli tako, da ratujemo s celim svetom, ker potem te majo za enega blesavega nerealnega radikalca in ti kažejo napake, kjer ga ti serješ, kar se je zgodilo tudi tu.
Poizkusi z drugačnim pristopom, nekateri vegiji in vegani ga imajo. POznam enega, ki pravi, da "si vsak izbira svojo stopnjo nemoralnosti, ker čisto moralno ne moreš živet". Mu dam prav. In sprejmi, da si kdo izbere malo manjšo stopnjo nemoralnosti, pa ga poizkusi rajši prepričat v en majčken premik - boš več naredila, res.
Ne ne morem rešiti sveta, Ampak delam pa tisto kar lahko. In to,da sem vegan /smo vegani delamo prav lahko. Zakaj torej nebi? Vi pravite,da zato ker planetu škodimo tako ali tako...to je res, vendar če lahko naredimo vsaj nekaj,da škodimo manj ,zakaj nebi. ?
Tudi s tem se strinjam. Vendar ti bo vsak vrgel naprej to, kar delaš narobe, če začneš, da delaš ti prav, on pa narobe, štekaš? Zato poizkusi gledat širše: ker dejansko za naravo je tisto kokosovo mleko, ki ga kupiš v konzervi, zelo slabo. Najprej so kokose pripeljali iz tropov, jih ali že tam dehidrirali ali jih vse pripeljali (oboje je energetsko potratno), potem so to spet rehidrirali in napolnili v konzerve in peljali dalje... S tem porabiš več energije kot ena stara mamca, ki goji in je svoje kure... In ni veganka, ima pa manjši ogljikov odtis kot midve.
Vsak si izbere svoj način - navadno izberemo to, kar mi je lažje. Tebi je lažje bit veganka, nekaterim bi bilo to zelo težko - meni ne bi bil čisto noben problem bit vegetarianka, zelo težko bi mi bilo pa bit veganka. Sem bila en kratek čas, pa je bilo grozno (meni). Nekomu drugemu ni, ker ne poje toliko mlečnih izdelkov.
Moj prispevek je pri tem, da ne kupujem novih oblek zase in tudi za tamale v bistvu zelo malo in da porabimo stvari do konca (elektroniko itd...), to da imava samo en avto in kadar se le da, gremo z biciklom, ne uporabljava kozmetike itd... Moja razvada so moji ustvarjalni hobiji, ki tudi trošijo energijo in recimo glasbila, ki jih imam. NIč od tega ne bi bilo treba, brez vsega tega bi preživela, vendar si ne želim živet brez tega - rada imam te stvari, dajejo mi nekaj več (ne same, ampak uporaba, seveda;).
Tvoja pregreha je nekaj drugega - ne vem, kaj, ker te ne poznam. Mogoče uporabljaš kozmetiko (tudi če je živalim prijazna, rastlinam prijazna kozmetika ne obstaja, pa se da preživet brez - torej - če lahko, zakaj ne bi?;), mogoče imaš kak hobi, nekaj, kar ni nujno za tvoje preživetje. Zelo verjetno bi preživela s pol manj oblekami kot jih imaš. Itd... Pač ne živimo na svojem minimumu, ker nam ni treba. Je pa dobro, da se tega zavedamo in vsake toliko malo zmanjšamo svoj odtis.
Ali mogoče obstaja kakšen drug način kako ti to meso poješ in da žival pri tem ostane živa?
V bistvu Masaji puščajo kozam kri, ki jo zmešajo z mlekom in to pijejo. Vendar tega sama res ne jem.
Ali misliš,da bi žival raje bila umorjena ali živela naprej?
Če bi bila sama žival, bi bila za, da me na koncu umorijo, če pustijo moje mladiče živet in mi jih ne vzamejo. To se mi zdi najbolj grozno, zato ne kupujem mladih živali - ker si ne morem predstavljat, kako je mamam, ki jim jih vzamejo.
98%živali v zoojih ni ogroženih
Dilove, večina živali v zoojih so tropske živali, ker so najbolj atraktivne in te so v veliki meri kar ogrožene...
Zakaj moramo ljudje vse kar je bolj ranljivo od nas tikati,vse prijemati,zakaj bi bilo nujno za otroka,da prime žival,ki je bolj ranljiva od njega,če starši vemo,da jo bo poškodval, zakaj so za nas živali razstavni eksponati?
Zato ker se otroci ogromno učijo skozi druge senzorične kanale, predvsem pa so ti dostikrat bolj povezani s podzavestnimi vzorci. Zaljubimo se v nekoga, ki nam diši, videz pride drugo na vrsto. Ja, je pomemben, ni pa glavni. In otrok ne more izkusit narave samo na monitorju, to ni tista pristna ljubezen. Lahko mu privzgojiš ljubezen do narave in hkrati paziš, da naredi čim manj škode, vendar jo bo še vedno naredil. Kot jo narediš ti, ko hodiš po tistih gozdnih potkah - stopiš na polža, podreš mravlji dom, zlomiš rastlino,... veliki smo.
ali žrtve ,ki se zgodijo ponesreči(povoziŠ po nesreči ježka)
Če ga povoziš, ko greš v službo, ki je oddaljena več kot 20 km, lahko rečeš, da je čisto po nesreči. Če greš na obisk, bi brez tega komot preživela in v bistvu ti ne bi bilo treba ogrožat bogega ježka... Štekaš?
Ravno zato, ker sem biologinja, primerjam živa bitja. Ne postavljam se v vlogo sodnika, ki določa, kdo sme živet in kdo mora umret zame. Lažje ubijem rastlino, ker mi je manj podobna, ja. Vendar mi je hudo, če mora rastlina umret kar tako. In mi je najbolj hudo, kadar umira ogromno živali in rastlin, ki bi naravno tu živele, zaradi luksuza. In to ni zaradi prehrane, ker v naravi krave tu ne bi živele.
NIsem rekla, da živali razumejo, da smo jim hvaležni za hrano (so pa verjetno hvaležne, če z njimi lepo delamo), razumejo pa otroci, če jih to učimo. Prav se mi zdi otroke to učit, da razumejo, zakaj se hrane ne meče stran, zakaj si vzameš toliko, kot boš pojedel, itd... Da ne porabiš več kot je treba.
Mi smo meli vedno mešanke, zavržene ali odlutane, ki so živele na ulici. Vendar smo jih hranili z mesom. Ti verjetno svoje pse tudi? In s tem za svojo zabavo (psa) dovoliš ubijanje drugih živali (da ima pes hrano). Štekaš zdaj, kaj ti hočem povedat?
Ali imaš rad živali Ali pa NE, če jih imaš jih ne ubijaš,ne plačuješ za njihov umor in ne podpiraš holokavsta,ki se izvaja nad njimi.ne podpiraš zasužnjevanja. Če jih nimaš...delaš vse to.
Če imaš psa iz zavetišča in ga hraniš z njemu primerno hrano... delaš vse to... iz ljubezni do tega psa... Svet ni črnobel. O tem govorimo. O tem, da lahko en kmet, ki ima tisto svojo kravo in par kokoši, naredi za svet manj škode kot ti. Ker sam pridela vse in ker so njegove živali srečne do konca. Sama sem postala precej previdna pri tem, koga obsojam. Ker lahko ta človek naredi manj škode kot jaz.