IZVIRNO SPOROČILO: liliana
da se ... mora še vsaj trikrat tedensko udeleževati nekih strokovno vodenih aktivnosti.....časa za prosto igro (kjer bi si sam nekaj vzel v roke in se bil sam sposoben z nečim zamotiti pa ni).....in potem so otroci navajeni, da se jih skoz strokovno usmerja....od malega....vsak korak, vsak gib in mu postane blazno dolgčas, če ga nihče k ničemur ne usmerja.....sam se pa sploh ne ve z ničemer zamotiti, ker ni imel praktično možnosti, da bi se sam zamotil, ker ga je vedno nekdo usmerjal......
Se strinjam z liliano.
Včeraj sem med drugim poslušala na roditeljskem sestanku v vrtcu pri 4-letniku, kako so gibalno nespretni ter kako ne znajo si sami zamisliti domišljijske zgodbe.
Pa ne, da ne bi imeli dandanašnji otroci dostopa do pravljic, risank ..., ampak verjetno je veliko preveč podajanja vsebin, premalo pa otroci potem sami delajo na tem, da bi sami si izmišljali zgodbe in svoje junake.
Da otroci v igralnici zelo radi norijo, zunaj pa mnogi praktično otrpnejo. Sem razmišljala, koliko na to vplivamo starši, ko se hudujemo na otroke, ker so umazani, raztrgani, blatni, da se potem raje sploh več sproščeno ne igrajo na prostem.
In koliko ne pustimo otrokom prostega ustvarjanja, da nočejo / ne upajo trgati papirjev, rezati listov, packati z barvami, plastelinom ... Dejali sta, da enostavno ne delajo izdelkov brez da jih spodbujata, dajata navodila, vodita skozi nastajanje.
Mislim, da se starši sploh ne zavedamo, koliko dejansko - kljub dobrim namenom, ali pa ravno zaradi njih - prav pohabljamo otroke.
Glede tečajev VS. samoučenja - mislim, da večino stvari lahko starši
vsaj na začetku naučimo sami. Predvsem s
svojim zgledom.
Če pa je mene npr. strah vode in ne grem vanjo dlje kot do gležnjev, pa moram biti toliko iskrena do sebe, še bolj pa do otroka, da je takrat veliko bolje, da ga plavanja nauči kdo drug.
Enako, če gre za specifične športe, ki potrebujejo dobro strokovno vodstvo že od začetka, prav tako pa takrat, ko nas otrok začne v določeni njemu všečni dejavnosti prekašati, je pa gotovo smiselno razmisliti o tečajih, kjer dobi, kar želi.
Podobno tudi, če imajo starši ali kakršnekoli zdravstvene težave ali pa - mislim da to pri mnogih tudi ni zanemarljiivo - službene obveznosti.
Ker če imam na izbiro, da bo otrok zaradi mojih omejitev celo popoldne pred TV ali na vodeni dejavnosti, se raje odločim za vodeno dejavnost. Imamo vsi skupaj več od tega.