IZVIRNO SPOROČILO: liliana
IZVIRNO SPOROČILO: RIJA*
IZVIRNO SPOROČILO: LuLu
ampak še vedno en odličen, en zadosten...
to je bistvo celega problema: le malo staršev se še spomni tega...zdaj je moderno, da so vsi odlični....če pa ne, pa so zagotovo "posebne" potrebe v igri...
Ja...nekoč je bilo v razredu pet odličnih......večina je bila pa pravdobrih......ostali pa dobri in zadostni......pa pogosto je kdo ponavljal......
danes so se pa razmere spremenile.....vendar kaj drugega lahko pričakujemo od generacij, kjer se 98 % otrok že rodi nadpovprečno nadarjenih.....ti otroci vendar morajo vsi biti odlični (po možnosti še brez kakega ekstra truda doma)......
Objektivne razmere so ostale enake, Gauss se ni spremenil, so se pa naša pričakovanja.
Po eni strani se mi "smilijo" starši, ki še enkrat hodijo v šolo, po drugi pa otroci, brez smiljenja v narekovajih, ker se morajo prilagoditi ne samo na sistem, ampak poleg svojih želja, če jih že imajo, uresničiti še želje staršev in jih pri tem še čustveno ne prizadeti.
Količina dela, ki jo mora otrok vložiti pri šestih ali sedmih letih, ne more biti enaka kot za izpit anatomije na faksu. Mora pa vložiti svoj čas in energijo. Kje je meja, naj bi vedeli starši, ker so otroci različni.
In meni se zdi, da se vse jemlje preveč "na težko". Šola je pač šola, malo mora biti zoprna, drugače ne bi bila šola.
In kot praviš onka, nekdo mora biti zadnji. Na tvojem mestu bi pustila, da otrok ponavlja, da se že v štartu ne utrudi do konca (ker pred njim še ca 15 let šole), enako kot bi v tem času odgovornost za njegove uspehe pustila njemu - otrok je sposoben povezati vzroke in posledice, in če se ne uči, je posledica neznanje, enako pa poskušaj sprejeti pri sebi, da v šolo hodi zato, da se česa nauči. Skoraj ne verjamem, da sploh ne napreduje

, ker vsak zdrav otrok napreduje, samo nekateri počasi.
In mogoče tudi pri sebi sestaviš celo sliko, ki je zdaj ni zaznati - da otrok hodi v šolo zato, da se uči, da bo kaj znal (in ne hodils šupljo glavo po svetu) in da dobi nove prijatelje. Plus tisto, kar se mi zdi, da se popolnoma pozablja - da si znajo otroci (sošolci in sošolke) pomagati med seboj.