IZVIRNO SPOROČILO: sonca
Mi lahko to razložite: 15 dni ma oče očetovski dopust kaj pa tistih 75 dni ki jih je ena napisala? Ali to vsem pripada ali kako? In kje te papirje dvigneš za očetovski dopust - tudi na CSD? (jaz namreč pojma nimam o tem)
Ojla,
jaz sem se v ponedeljek pozanimala - 15 dni je očetovski dopust, ki je plačan polno - koristi ga lahko v času materine porodniške od dneva rojstva dalje. Ostalih 75 dni (koledarskih) lahko koristi do otrokovega osmega leta starosti, vendar mu firma krije zavarovanje, pa za penzijo, vse dajatve.... plačani pa ti dnevi niso. Očetovski dopust si v obeh primerih lahko vzame "v kosu" ali po dnevih" ... s tem, da mora oboje napovedati že vnaprej, vsaj podatek, da namerava koristiti in kako ( ali v kosu ali po dnevih) . Če koristi po dnevih, mora dneve tudi vnaprej opredeliti ( kar je praktično nemogoče, torej brezveze, razen pri tistih 75 dneh, ko sporoča naknadno), v kosu pa v treh dneh po otrokovem rojstvu sporoči osebno ali pisno s povratnico na CSD, da se je otrok rodil in da bo od takrat dalje koristil 15 koledarskih dni dopusta ( enako na podjetje, čeprav tudi CSD sporoči podjetju) . Na CSD mora v času najhitreje 60 dni in najkasneje 30 dni pred PDP dostaviti Vlogo za uveljavitev očetovskega dopusta, "izjava matere ali očeta" , podatki o zaposlitvi ( s strani firme) , podatki o plači ( s strani firme) .... Vse obrazce imaš na strani Ministrstva za delo in družino , na strani CSD Šiška, da pa ne boš kaj zamutila pa greš enostavno na center in ti dajo obrazce, ki jih neseš domov in jih izpolneta, potem pa neseta nazaj. Pazljiva bodita pri vlogi za očetovski dopust, ker se je NE DA kasneje dopolnjevati oz. popravljati ( razen z datumom rojstva) ...

Mislim pa, da ima vsak CSD še svoje interne finte.. nekje namreč kar nekih stavri kao ne delajo... ker ni v praksi... pa take... zato raje pojdi osebno, pa naj ti dajo v roko vse, kar rabita imet.... Pa do časa.... Ginekologa v začetku do sredine marca prosi, da naj ti da potrdilo o PDP - brez teg pa itak ne moreš nič urejat, ne ti na firmi, niti mož nikjer.... niti oaketa oz. denarja za pomoč pri rojstvu
Na kratko bi bilo toliko